Loading...
Colòmbia2019-09-23T15:42:22+02:00

La signatura de l’acord de pau entre el govern colombià i les FARC-EP el novembre de 2016 posava punt i final a un conflicte armat que ha durat més de 50 anys. Aquest conflicte ha estat només una part i expressió d’un conflicte més ampli i complex que es caracteritza per la iniquitat en la distribució de la riquesa, la corrupció del poder polític, la concentració dels mitjans de producció en poques mans, la permanent violació dels drets humans i els alts nivells d’impunitat que han tingut les Forces Armades.

La solució al conflicte armat transcendeix l’acord signat el 2016 entre el govern i la guerrilla de les FARC-EP, i requereix d’una atenció integral a les demandes i necessitats de la població, que és la interlocutora legítima i necessària en la recerca d’una pau amb justícia social.

L’actuació de l’Associació Catalana per la Pau a Colòmbia s’inicià el 2001, davant la fi del procés de negociació del Caguán i la recrudescència del nou cicle de guerra. Des de llavors, hem contribuït especialment a l’enfortiment organitzatiu de les associacions agràries, al rescat de la memòria històrica, a la lluita contra la impunitat i, en la darrera etapa, a mesura que les condicions objectives ho afavorien, a la millora de les capacitats productives de les organitzacions camperoles.

La complexitat de la situació ens obligà a enfocar el treball integralment: més enllà dels projectes de desenvolupament, hem generat durant anys una agenda d’incidència intensa; hem facilitat la presència a Catalunya dels nostres socis locals; hem ampliat les aliances amb d’altres organitzacions socials i institucions acadèmiques; hem participat de diferents xarxes, tant a nivell nacional (Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia) com europeu (Organización Internacional para los Derechos Humanos-Acción Colombia, OIDHACO) i hem afavorit el coneixement directe de la realitat colombiana mitjançant l’enviament de Brigades de Solidaritat al país.