Loading...
Colòmbia2024-03-14T10:05:07+01:00

La signatura de l’acord de pau entre el govern colombià i les FARC-EP el novembre de 2016 posava punt i final a un conflicte armat que ha durat més de 50 anys. Aquest conflicte ha estat només una part i expressió d’un conflicte més ampli i complex que es caracteritza per la iniquitat en la distribució de la riquesa, la corrupció del poder polític, la concentració dels mitjans de producció en poques mans, la permanent violació dels drets humans i els alts nivells d’impunitat que han tingut les Forces Armades.

La solució al conflicte armat transcendeix l’acord signat el 2016 entre el govern i la guerrilla de les FARC-EP, i requereix d’una atenció integral a les demandes i necessitats de la població, que és la interlocutora legítima i necessària en la recerca d’una pau amb justícia social.

L’actuació de l’Associació Catalana per la Pau a Colòmbia s’inicià el 2001, davant la fi del procés de negociació del Caguán i la recrudescència del nou cicle de guerra. Des de llavors, hem contribuït especialment a l’enfortiment organitzatiu de les associacions agràries, al rescat de la memòria històrica, a la lluita contra la impunitat i, en la darrera etapa, a mesura que les condicions objectives ho afavorien, a la millora de les capacitats productives de les organitzacions camperoles.

La complexitat de la situació ens obligà a enfocar el treball integralment: més enllà dels projectes de desenvolupament, hem generat durant anys una agenda d’incidència intensa; hem facilitat la presència a Catalunya dels nostres socis locals; hem ampliat les aliances amb d’altres organitzacions socials i institucions acadèmiques; hem participat de diferents xarxes, tant a nivell nacional com europeu  i hem afavorit el coneixement directe de la realitat colombiana mitjançant l’enviament de Brigades de Solidaritat al país. A l’actualitat, i sempre des de la perspectiva de la implementació completa de l’acord de pau, continuem treballant en projectes que responen als seus principals punts d’actuació:

Reforma rural integral

Donem suport a les associacions camperoles, tant en el seu enfortiment com en el desenvolupament de propostes productives, i en el marc de la defensa del seu dret a la terra i a la sobirania alimentària.
Veure ‘El treball amb búfals, un recurs d’empoderament i autogestió’

Alto al foc i desistiment d’armes

Contribuïm a la reincorporació dels excombatents a la vida civil, des d’un punt de vista econòmic i social, alhora que promovem garanties de seguretat per a les persones defensores de drets humans i que formen part dels moviments socials i comunitaris.
Veure ‘Contribuïm a la reconciliació i construcció de pau territorial mitjançant iniciatives productives amb excombatents

Solució al problema de les drogues il·lícites

Vetllem per la implementació del Programa Nacional Integral de Substitució de Cultius d’Ús Il·lícit, posant el focus en les demandes dels cultivadors i cultivadores de coca en el seu procés de transició cap a activitats econòmiques alternatives, sempre sota el principi de la substitució voluntària i amb l’objectiu de garantir els seus drets fonamentals.
Veure ‘Vides cocaleres’

Sistema integral de Veritat, Justícia, Reparació i no Repetició

Treballem per assegurar els drets de les víctimes del conflicte dintre del sistema de justícia transicional i els seus diferents instruments, mitjançant la millora de les capacitats d’organització i d’incidència política dels familiars de les víctimes de desaparició forçada i la defensa dels drets de les persones colombianes a l’exili.
Veure ‘Avancem en la construcció de pau a través del treball amb les víctimes de desaparició forçada’

Mecanismes d’implementació i verificació

A través de la nostra participació en diferents xarxes, com la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia o OIDHACO, observem i fem seguiment de l’estat d’implementació i verificació dels diferents mecanismes que contempla l’acord final de pau.

Go to Top