Entre el 10 i el 15 de juny i en el marc de la iniciativa Som Constructores de l’Associació Catalana per la Pau, l’actor, educador i activista palestí Ahmed Tobasi va impartir tallers de teatre polític i construcció de moviments a diverses localitats catalanes.
Ho va fer acompanyat de Zoe Lafferty, artista anglesa i directora adjunta de The Freedom Theatre, centre del qual Tobasi n’és el director artístic.
No era el primer cop que Tobasi i Lafferty impartien tallers a casa nostra. Ja l’abril del 2022, estudiants i persones vinculades al món del teatre van poder gaudir d’aquesta experiència. Posteriorment, el treball iniciat va continuar amb un intercanvi entre estudiants catalanes i palestines, que va acabar fructificant un any després amb la creació i representació de l’obra ‘Fragments d’una revolució’.
Ara, la visita s’ha produït en un context considerablement diferent, donada la crisi humanitària sense precedents que viu Palestina arran de la invasió israeliana a la Franja de Gaza iniciada l’octubre del 2023.
Per aquest motiu, paral·lelament als tallers, s’han volgut reforçar les accions d’incidència i sensibilització, com xerrades o entrevistes als mitjans de comunicació, per tal de traslladar en primera persona al gruix de la societat catalana quina és la situació que suporta diàriament la societat civil palestina i com (sobre)viu als atacs i a la violència que perpetra de manera continuada l’exèrcit d’Israel, no únicament a la Franja de Gaza sinó també a Cisjordània.
A Cisjordània, concretament al camp de persones refugiades de Jenin, és on es troba ubicat The Freedom Theatre, actualment considerat un centre de referència a nivell internacional en la reivindicació de la resistència cultural, que aquest 2024 ha estat nominat al Premi Nobel de la Pau.
Des de l’inici de la invasió israeliana, tant el centre com els seus treballadors no han deixat de patir atacs indiscriminats. El 13 de desembre, l’exèrcit israelià va detenir Mustafa Sheta, director general, i Ahmed Tobasi. Tobasi va ser alliberat dos dies després, però Sheta continua detingut sota presó administrativa sense càrrecs. La setmana del 20 de maig d’enguany, durant una nova incursió militar al camp, Tobasi va desaparèixer durant més de 24 hores. Les instal·lacions del teatre han estat atacades i destrossades en nombroses ocasions.
“Van destruir les instal·lacions, van fer pintades a les parets, incloses estrelles de David. I ens van arrestar a mi i al meu company Mustafa pel fet de ser-ne els directors. Ens van torturar psicològicament. En el meu cas, el fet de tenir la nacionalitat noruega em va ajudar a sortir en llibertat, però en Mustafa encara és a la presó. Què hi té a veure, un teatre, amb Hamas? Per què han de destruir un centre cultural i arrestar-nos a nosaltres, que no som combatents? Per què han d’atacar una mesquita? No respecten a ningú. Això no té res a veure amb Hamas.” (Ahmed Tobasi, somgranollers)
Arsènic, Espai de Creació (Granollers); eltimbal, Centre de Formació i Creació Escènica (Barcelona); El Galliner, Centre d’Arts Escèniques (Girona); l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa, i l’Escola de Teatre de La Seu d’Urgell van ser en aquesta edició els centres col·laboradors que van acollir les sessions formatives amb Ahmed Tobasi i Zoe Lafferty.
A més a més, es van organitzar dues xerrades sobre resistència cultural a Granollers i la Seu d’Urgell.
Totes les activitats programades s’emmarquen en el programa Som Constructores, que pretén incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau, i al mateix temps, ser una reivindicació dels drets i llibertats del poble palestí.
Una iniciativa que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024