En els darrers anys, des de l’Associació Catalana per la Pau hem intensificat les nostres col·laboracions i sinergies amb el sector cultural, perquè pensem que és un excel·lent mitjà per sensibilitzar la societat en temes de drets humans i solidaritat. Col·laborem amb organitzacions i professionals de diversos àmbits i dissenyem productes i materials pedagògics per tal d’arribar a públics més concrets i amplis alhora. Amb això, després de l’experiència de la campanya Palestina Batega, engeguem ‘Som Constructores’.

‘Som Constructores’ és una iniciativa que pretén incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau, i al mateix temps, també pretén ser una reivindicació dels drets i llibertats dels pobles.

Proposem, mitjançant diferents expressions culturals (la música, les arts plàstiques i escèniques), obrir espais de diàleg, intercanvi, aprenentatge, reflexió i denúncia sobre la vulneració dels drets humans, socials i culturals dels pobles; com per exemple del poble palestí o del Kurdistan, entre d’altres.

El programa vol empoderar nous agents de canvi: en aquest cas, l’entramat cultural català. L’objectiu és que les persones que participen de les activitats del projecte liderin una cultura de solidaritat internacional, i permetre a nivell global obtenir nous lideratges que assumeixin un discurs de cultura de pau. De l’àmbit local a l’àmbit global.

Actualment, el projecte consta de diverses activitats, d’entre les quals destaquem:

  • Formació i intercanvi de músics i actors i actrius: aquesta és una activitat adreçada a estudiants de grau superior de música i teatre. Consta de diversos tallers de les respectives disciplines i d’un viatge intercanvi a Palestina. En el cas dels músics, el novembre de 2021 Iyad Staiti, director de l’escola de música Al Kamandjati, va impartir varis tallers de música tradicional àrab-palestina a diferents localitats de Catalunya, i entre el 17 i 24 de març els músics catalans viatjaran a Palestina i faran dos concerts conjunts amb músics palestins: el 22 de març a Jenin i el 23 a Ramallah. En el cas dels actors i actrius, durant l’abril de 2022, Ahmed Tobasi i Mustapha Sheta, del Freedom Theatre, impartiran de la mateixa manera tallers de teatre palestí i resistència cultural. Posterior als tallers, també realitzaran un viatge a Palestina. L’intercanvi finalitzarà el novembre de 2022 amb un concert i espectacle teatral a Barcelona per part de les persones participants del projecte, tant catalanes com palestines.
  • Memorial Razan al-Najjar: de la mà de l’artista Roc Blackblock, dissenyarà i pintarà un mural a Barcelona per tal de reivindicar la memòria de Razan al-Najjar, infermera voluntària palestina assassinada per paramilitars de l’estat d’Israel; i també de les germanes Buixadé, infermeres catalanes assassinades a Mallorca durant la Guerra Civil.

Som Constructores. Construïm pau, llibertat, solidaritat. Reivindiquem drets i llibertats mitjançant expressions artístiques.

Aquest projecte està finançat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats

  • Reincorporació Andri Zuleny

    Dilluns, 23 maig 2022

  • Dimecres, 18 maig 2022

  • Dimecres, 11 maig 2022