En els darrers anys, des de l’Associació Catalana per la Pau hem intensificat les nostres col·laboracions i sinergies amb el sector cultural, perquè pensem que és un excel·lent mitjà per sensibilitzar la societat en temes de drets humans i solidaritat. Col·laborem amb organitzacions i professionals de diversos àmbits i dissenyem productes i materials pedagògics per tal d’arribar a públics més concrets i amplis alhora. Amb això, després de l’experiència de la campanya Palestina Batega, engeguem ‘Som Constructores’.

‘Som Constructores’ és una iniciativa que pretén incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau, i al mateix temps, també pretén ser una reivindicació dels drets i llibertats dels pobles.

Proposem, mitjançant diferents expressions culturals (la música, les arts plàstiques i escèniques), obrir espais de diàleg, intercanvi, aprenentatge, reflexió i denúncia sobre la vulneració dels drets humans, socials i culturals dels pobles; com per exemple del poble palestí, el Kurdistan o Colòmbia, entre d’altres.

El programa vol empoderar nous agents de canvi: en aquest cas, l’entramat cultural català. L’objectiu és que les persones que participen de les activitats de ‘Som Constructores’ liderin una cultura de solidaritat internacional, i permetre a nivell global obtenir nous lideratges que assumeixin un discurs de cultura de pau. De l’àmbit local a l’àmbit global.

La iniciativa contempla diverses activitats de formació, sensibilització, incidència i mobilització, relacionades amb les disciplines de la música, el teatre i la dansa.

D’entre aquestes activitats, destaquem les formacions i intercanvis de músics i actors i actrius estudiants de grau superior de música i teatre amb artistes palestins de les respectives disciplines. En el cas dels músics, el novembre de 2021 Iyad Staiti, director de l’escola de música Al Kamandjati, va impartir varis tallers de música tradicional àrab-palestina a diferents localitats de Catalunya. En el cas dels actors i actrius, durant l’abril de 2022, Ahmed Tobasi i Zoe Lafferty, del Freedom Theatre, van impartir de la mateixa manera tallers de teatre polític i resistència cultural a diverses localitats catalanes. Les formacions van seguir amb un viatge d’intercanvi a Palestina: els i les músics catalans van viatjar a Cisjordània durant el març del 2022, i van fer dos concerts conjunts amb músics palestins. De la mateixa manera, els actors i actrius catalans participants del projecte van realitzar un viatge a Jenin (Palestina), on van seguir coneixent in situ la feina i dinàmiques del The Freedom Theatre.

Amb tot això, els i les participants d’aquestes activitats i del programa ‘Som Constructores’ posen veu, forma i contingut a tots els aprenentatges rebuts mitjançant una programació de concerts i espectacles de teatre, per tal de sensibilitzar sobre la situació de vulneració dels drets culturals. Durant el novembre de 2022 es van celebrar quatre concerts arreu de Catalunya per part dels i les músics catalans i palestins. Així mateix, el febrer del 2023 organitzem tres espectacles teatrals a Manresa, Granollers i la Seu d’Urgell. A finals del mateix any 2023, incloem activitats amb l’Aryen Art Centre, situat a Van, el Kurdistan turc; organitzem tallers de música tradicional kurda i, posteriorment, un viatge intercanvi seguint la mateixa línia de treball.

A més, també duem a terme diversos tallers i xerrades sobre la justícia cultural i la relació entre art, cultura i resistència, entre d’altres activitats en el marc del programa.

Som Constructores. Construïm pau, llibertat, solidaritat. Reivindiquem drets i llibertats mitjançant expressions artístiques.

Aquesta iniciativa té el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats