L’expressió artística ha estat el fil conductor de dues activitats que l’Associació Catalana per la Pau ha realitzat a Barcelona durant el mes de juny per sensibilitzar sobre la situació de les persones refugiades.

El 15 de juny, en el marc del Festival Jardins de Pedralbes, vam acompanyar l’actuació del pianista sirià-palestí Aeham Ahmad i el violinista Ernesto Briceño. Els dos artistes, que ja havien col·laborat mesos enrere en dos concerts organitzats per la nostra associació, van comptar en aquesta ocasió amb l’acompanyament de Roberto Castillo a la percussió.

El trio va oferir un repertori multicultural i emotiu, recordant en diferents moments l’experiència i vivències d’Ahmad com a refugiat.

Des d’un estand habilitat a pocs metres de l’escenari, l’equip de l’ACP va difondre entre els espectadors informació relativa als projectes i activitats que desenvolupa a Jordània, al Líban i a l’Iraq amb les persones que hi arriben fugint del conflicte bèl·lic a Síria.

Uns dies més tard, el 27 i 28 de juny, l’Espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc va omplir totalment el seu aforament per a les dues funcions sòlidàries programades de l’espectacle Ramas para un nido, una proposta conjunta de l’actor Viggo Mortensen i el músic Rafel Plana.

Música i poesia solidaritat refugiades
Música i poesia solidaritat refugiades

Al llarg d’una hora aproximadament, tots dos artistes van donar mostres de la seva complicitat a través d’un vibrant diàleg poètic-musical en diferents llengües (anglès, castellà, català), elaborat a partir de textos escrits pel propi Mortensen i també per altres autors.

A banda de la seva reconeguda trajectòria com a actor (ha treballat a més de cinquanta pel·lícules, rebent diversos premis, entre els quals dues nominacions als Premis Òscar), Viggo Mortensen es dedica a la pintura, la música, la fotografia i la poesia. En aquest darrer àmbit, no és només creador sinó que també hi exerceix com a editor a través d’un segell propi.

Rafel Plana és pianista, compositor, productor i emprenedor cultural. Actualment, dirigeix un equip de 28 músics a l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha realitzat més de 500 actuacions a Europa i Estats Units, tant en grans teatres o festivals com en petits auditoris.

Durant l’actuació, Plana i Mortensen van fer referència en diferents ocasions al drama que viuen els centenars de milers de persones que es veuen obligades a abandonar els seus països per motius de violència, guerra o persecució.

Tota la recaptació de les funcions anirà a parar als projectes que des de l’Associació Catalana per la Pau desenvolupem a Jordània, el Líban i l’Iraq per garantir l’atenció de les persones refugiades.

Vols rebre el nostre butlletí?