Durant els últims anys, des de l’Associació Catalana per la Pau hem intensificat les nostres col·laboracions i sinergies amb el sector cultural, perquè pensem que és un excel·lent mitjà per a sensibilitzar a la societat en temes de drets humans i solidaritat. És per aquesta raó que hem tingut un novembre ple d’activitats per a acostar, en aquest cas, la cultura kurda a la ciutadania.
Del 21 al 24 de novembre hem organitzat uns tallers de música tradicional kurda dirigits a estudiants i professorat de diversos centres musicals. Fadime Polat i Baran Sarı, músics i fundadors del Aryen Art Centre de Van, al Kurdistan Turc, han estat els encarregats de dinamitzar els tallers. Concretament, els tallers s’han dut a terme a l’Escola de Música de Sant Feliu de Llobregat, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el Taller de Músics, el Conservatori de Música de Sant Cugat i el Conservatori de Música de Manresa.
Aquesta activitat, que s’emmarca dins la iniciativa Som Constructores, pretén acostar el Kurdistan a la ciutadania catalana, donant a conèixer la seva situació de vulneració de drets culturals mitjançant la seva cultura amb la música.
Fadime Polat va néixer a la frontera entre Turquia i l’Iran el 1994. És filla d’una família que va ser condemnada a mort pel règim iranià i que es va veure obligada a emigrar a Turquia. Fadime Polat sempre ha tingut un gran interès per la música tradicional kurda, però malauradament estava prohibida a Turquia. És per aquesta raó que, durant els processos d’autogovern del 2015, va aprofitar per a formar-se en música tradicional kurda al MKM-Centre Cultural de la Mesopotàmia. Després, Polat va completar la seva formació en fabricació d’instruments a l’Iran, i quan va tornar a Turquia va fundar la seva empresa on produeix l’erbane, un instrument kurd. També és cofundadora, gerent i coordinadora del taller Aryen Art Centre.
Baran Sarı és originari de Van, on va néixer el 2015 en una família de set germans. Un d’ells, el més gran, el 2015 es va unir al moviment per la llibertat contra l’opressió del poble kurd, i va ser assassinat per les forces estatals al cap de dos anys. Malgrat les seves aspiracions de convertir-se en advocat i de treballar com a professor d’educació física, l’educació musical que va rebre al MKM-Centre Cultural de la Mesopotàmia van fer canviar de rumb la seva trajectòria professional per a dedicar-se plenament a l’art, la cultura i la música. D’aquesta manera, el 2019 també va participar en la fundació del taller Aryen Art Centre.
L’Aryen Art Centre és una entitat cultural kurda que treballa en l’àmbit de la música i l’art i ofereix educació artística cultural en la llengua kurda. A través de les seves diverses formacions, el centre busca esdevenir un mecanisme de difusió del bagatge cultural i artístic de la regió del Kurdistan. Després de més de dues dècades de prohibicions i obstacles per part de l’estat turc, el centre cultural persisteix en la seva lluita per a continuar operant, sent un dels únics centres artístics que està en funcionament a la regió
Tant el Baran com la Fadime consideren que al llarg dels diferents tallers que han dinamitzat han aconseguit donar a conèixer i fer entendre les melodies i ritmes de la música kurda. “Aquests tallers han demostrat que la música és un llenguatge global, ens hem entès molt bé entre tots”, assegura Fadime fent un balanç de com han anat les activitats, i afegeix que “és important utilitzar la música com un llenguatge comú per a conèixer els sentiments, els dolors i les felicitats de les persones”. Per part seva, Baran també creu que el resultat dels tallers ha estat molt positiu i que “els alumnes han acabat molt contents”, sobretot perquè “quan un estranger canta les teves cançons et sents feliç”.
Aquesta activitat compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024