Barcelona, Vilassar de Dalt, Cornellà de Llobregat i Ripollet són les localitats que han acollit la gira de quatre concerts que han ofert músics d’Al Kamandjati Ensemble, de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i del Taller de Músics, amb la coordinació de l’Associació Catalana per la Pau i en el marc de la iniciativa Som Constructores.
Els concerts, celebrats entre el 24 i el 27 de novembre, han fet un repàs de la tradició àrab-palestina, catalana, i també han passat per estils com el jazz i el flamenc. Algunes de les cançons interpretades han estat Aghadan Al Qak i Allah Ykazik Ya Albi, palestines; i Del Pirineu a l’Atles i El Rossinyol, tradicionals catalanes. Un recorregut musical pels carrers de Palestina i per altres tradicions de la mediterrània.
Els i les músics que han participat dels concerts són Iyad M. S. Staiti (direcció i llaüt); Ouday Khatib (veu); Irene Zugaza (viola i veu); Mohammed N. M. Khamaysa (nay); Pau Anduix (dolçaina i cornamusa); Edu Torné (violí); David Salgado (guitarra flamenca); Eli Pons (piano); Fernando Montosa (trompa); Hussein Shawar (percussió); i Pablo García (contrabaix).
Des de l’Associació Catalana per la Pau agraïm al Tradicionàrius, el Teatre La Massa, l’Auditori Sant Ildefons i al Centre Cultural de Ripollet per l’acollida dels concerts, així com també a tot el públic assistent i a les persones que s’han interessat per la iniciativa.
Aquests concerts són el tancament d’un intercanvi musical que va començar el novembre de l’any passat, quan el llaütista i director d’Al Kamandjati Iyad Staiti va venir a Catalunya a impartir diversos tallers de música tradicional àrab-palestina.
Després dels tallers, cinc músics de l’ESMUC i del Taller de Músics van viatjar a Cisjordània (Palestina), per tal de conèixer i crear sinergies amb Al Kamandjati i preparar el repertori dels quatre concerts. A més, durant la seva estada a Cisjordània, van oferir un concert a Ramallah i un altre a Jenin.
El programa Som Constructores, que engloba la totalitat d’aquestes activitats, és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau. Pretén incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau, i al mateix temps, també vol ser una reivindicació dels drets i llibertats del poble palestí.
Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Fotografies: Paula Noya