En aquest moment, arreu del món, s’estan vulnerant tota mena de drets i llibertats: l’accés a l’aigua, a la salut, al medi ambient i el respecte a la vida, entre d’altres, no estan garantits a molts països i territoris. La inactivitat de governs i institucions ha fet que persones i col·lectius es facin càrrec de defensar aquests drets, posant en risc la seva vida per l’activitat com a persones defensores.

Amb això, entre el 4 i el 10 de maig s’ha dut a terme la I edició de l’Escola de Defensores, una iniciativa conjunta de l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace que pretén ser una resposta a aquesta problemàtica i fer un acompanyament de les persones que hi participen.

L’Escola de Defensores ha estat un espai innovador d’intercanvi d’experiències i de protecció entre persones i organitzacions amenaçades a diverses parts del món. En aquesta primera edició, les persones que hi han participat són procedents de Colòmbia, Filipines i la República Democràtica del Congo.

Colòmbia: Francelly Arias, signant de pau, presidenta de la Cooperativa Multiactiva Tejiendo Paz // Yurany Cuéllar, defensora i lideressa de la Coordinadora de Mujeres del Nororiente // Diana Martínez, lideressa camperola i defensora del medi ambient.

Filipines: Clarisa Ramos, coordinadora a Europa de la Coalició Internacional pels Drets Humans // Czarina Musni, advocada defensora dels drets humans, integrant de National Union of People’s Lawyers // Antonio Ablon, bisbe de l’Església Filipina Independent.

República Democràtica del Congo: Billy Mwangaza, defensor del dret a la salut i dirigent d’Etoile du Sud-RDC.

Al llarg d’aquests dies s’han dut a terme unes jornades de formació interna sobre seguretat, organització i acompanyament, dirigides a les mateixes defensores de l’Escola. A més, s’han realitzat diverses activitats de sensibilització a peu de carrer, com ara la creació d’un mural col·lectiu amb les artistes tropidelia i pr3za i les defensores a l’Àgora Juan Andrés Benítez del Raval (Barcelona); i també s’han dut a terme seminaris sobre drets humans i context als respectius països a la Universitat de Barcelona.

En el marc d’aquesta I edició, hem presentat el vídeoGuardianas de vida’, produït per Marrano de Barro, que introdueix les problemàtiques i lluites en les quals es troben cada dia les persones defensores dels drets humans.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats

  • Nova edició curs conflictes

    Dijous, 12 gener 2023

  • Dilluns, 9 gener 2023

  • bcn-dh taller pantalles

    Dijous, 1 desembre 2022