El Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona continua creixent en la seva segona convocatòria.

En total s’han rebut 3.735 imatges distribuïdes en 249 projectes, realitzades per 239 fotògrafs i fotògrafes de prop de 50 nacionalitats, principalment de l’Estat espanyol, Itàlia, els Estats Units, Alemanya i el Regne Unit, però també de països com el Brasil, Colòmbia, Mèxic, Polònia, l’Argentina, el Perú o l’Índia. Prop del 40 per cent dels treballs presentats han estat elaborats per dones.

Els projectes recullen una àmplia mostra d’històries que aborden conflictes actuals, com la guerra d’Ucraïna, i temàtiques diverses com migracions i refugi, justícia climàtica, (des)igualtat de gènere, desaparicions forçades, dret a la salut, dret a l’habitatge o cures, entre altres.

D’entre totes les candidatures, el jurat ha seleccionat els deu treballs que seran exposats als carrers i places de Barcelona a partir del pròxim 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, i fins al 20 del mateix mes.

El jurat va estar integrat per Juan Carlos Tomasi; fotògraf i editor gràfic a Metges sense Fronteres; Tania Castro, fundadora i directora de PhotOn Festival; Pepe Baeza, fotògraf i editor gràfic; i Carla Rabell, especialista en comunicació cultural i drets humans.

El 18 de desembre, en un acte que tindrà lloc al Casal d’Entitats Mas Guinardó, i en el marc de la jornada ‘Al Guinardó, un món al barri’, s’anunciarà la persona guanyadora, que rebrà un premi de 2.000 euros.

El Festival és una iniciativa conjunta de l’Associació Catalana per la Pau, International Action for Peace i Más Retina, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Programació

EXPOSICIONS

10 exposicions finalistes

Samis: solíem viure a la Tundra, de Natalya Saprunova

Els samis de Rússia són una de les últimes poblacions indígenes d’Europa. Continuen tractant de preservar les seves pràctiques ancestrals davant del canvi climàtic i d’una modernitat que els ha obligat a perdre la seva autonomia nòmada i a viure en edificis.

Districte: Eixample-Ciutat Vella / Mercat de Sant Antoni (Comte d’Urgell, 1)

bcn-dh photo collage finalistes

Leila, de Nazanin Hafez

La història de la Leila, una dona iraniana atacada amb àcid, és la de moltes dones del Sud Global que pateixen aquest tipus de violència masclista que busca aïllar-les i eliminar-les d’arrel de la societat.

Districte: Sants-Montjuïc / Pas de Fructuós Gelabert, 6

Desolació, d’Alejandro Martínez Vélez

La guerra entre Rússia i Ucraïna no dona treva. Els bombardejos i l’avançament del Front rus s’han cobrat ja més de 6.300 víctimes mortals, 9.600 ferides i almenys l’èxode de 6’5 milions de persones que han hagut de sortir del país.

Districte: Eixample / Escola Industrial (Rosselló, 101)

Cicatrius, de David Arribas

Espanya és l’únic país de la Unió Europea on la caça de llebres amb llebrer és una activitat legal. Quan deixen de ser útils per a la caça, aquests animals són abandonats o sacrificats. Segons Affinity, l’any passat 168.000 gossos van ser recollits arreu del país.

Districte: Les Corts / Centre Cívic Can Deu (Plaça de la Concòrdia, 13)

bcn-dh photo collage finalistes

L’etern retorn de les persones migrants, d’Esteban Biba

Els anys passen i les condicions de vida als pobles de l’Amèrica Central continuen expulsant milers de persones cada any cap als Estats Units. El passat, present i futur sembla ser només migrar, fugir i caminar cap al Nord, bé sigui sol, a mans de traficants o en caravanes migrants.

Districte: Gràcia / Antic Mercat de l’Abaceria (banda Puigmartí)

La ràbia de les nenes, de Mahé Elipe

Una història sobre l’insuportable context de violència masclista que viuen les dones a Mèxic i com les nenes i adolescents, ja fartes, s’incorporen als moviments socials de dones que lluiten per una vida lliure de violència.

Districte: Gràcia / Antic Mercat de l’Abaceria (Travessera de Gràcia, 186)

Fills de l’apartheid, de Víctor Cabo

L’apartheid que pateix el poble palestí des de fa més de setanta anys pren com a fil conductor en aquest treball l’impacte que això causa sobre la infància i la joventut, que dia rere dia és objectiu dels atacs d’Israel.

Districte: Horta-Guinardó / Mas Guinardó (Plaça de Salvador Riera, 2)

Les excavadores del poder, d’Anindito Mukherjee

A l’Índia, l’ascens al poder del conservador Partit Popular Indi ha fet créixer la violència contra la minoria musulmana, amb la crema i la destrucció de les seves llars mitjançant excavadores que són utilitzades com a eina extrajudicial.

Districte: Nou Barris / Exteriors Biblioteca Zona Nord (Vallcivera, 3 bis)

Morir pel Mundial, de Yan Boechat

Darrere de les llums de colors de la ciutat de Doha que il·luminen la fantàstica infraestructura construïda, en un temps rècord, per al Mundial de Qatar 2022, s’hi amaga la mort de milers de treballadors del sud d’Àsia.

Districte: Sant Andreu / Lloc: Escola Pegaso (Dublín, 5)

Wahala, de Robin Hinsch

Darrera l’extracció de combustibles fòssils, en aquest cas a l’Índia i a Nigèria, hi ha la destrucció del medi ambient i violència contra les persones. És el creixement perpetu imposat pel capitalisme fòssil, davant d’una societat del Nord global que opta per no veure’n les conseqüències.

Districte: Sant Martí / Lloc: Centre Cívic del Besòs i el Maresme (Rambla Prim, 87-89)

2 exposicions fora de concurs

Viure sota l’ocupació, de Samar Hazboun, Osama Silwadi, Fatima Shbair i Diego Ibarra

En el marc del projecte ‘Som constructores’, de l’Associació Catalana per la Pau, dues fotògrafes i un fotògraf de Palestina, i un espanyol, ens mostren el patiment del poble palestí, però també la seva resistència i capacitat de supervivència davant l’ocupació israeliana.

Districte: Gràcia / Antic Mercat de l’Abaceria (Travessera de Gràcia, 186)

Alerta: desnonament, de Joan Mateu Parra

Un treball sobre el drama dels desnonaments a Barcelona, però també sobre l’ampli moviment per l’habitatge existent a la ciutat.

Districte: Nou Barris / Chafarinas amb Pedrosa

 

Activitats paralel·les

Altres exposicions

Fotollibres sobre drets humans i justícia global

Del 10 al 20 de desembre / Biblioteca Agustí Centelles (Comte d’Urgell, 145)

Can Peguera es queda. Retrat de les últimes cases barates

Del 10 de desembre al 20 de gener / Escola Victor Català (Font d’en Canyelles, 35)

A càrrec d’alumnes i alumnes d’onze anys de l’escola Victor Català, fruit d’un projecte participatiu que va constar de tallers introductoris impartits pel fotoperiodista Juan Carlos Tomasi i una sortida a Can Peguera, l’últim barri de les anomenades cases barates que queda a Barcelona.

El dret a l’habitatge

Del 13 de desembre al 23 de gener / Institut Escola Trinitat Nova (Pedrosa, 2)

Després d’uns tallers impartits pel fotògraf Joan Mateu Parra, alumnes i alumnes de 4t curs de l’ESO de l’Institut Escola Trinitat Nova plasmen en una exposició la seva visió sobre el dret a l’habitatge.

Xerrades

Postals d’altres costats del món, un exercici de decolonialitat / amb Pablo Tosco, foto-vídeo documentalista

12 de desembre a les 19.30 hores / Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491)

Una mirada decolonial a través d’un recorregut visual amb enfocament en drets, que recull els últims quinze anys de treball de Pablo Tosco, documentant crisis humanitàries i projectes de desenvolupament en diversos països del continent africà.

You’re not welcome / amb Sergi Cámara, fotoperiodista

14 de desembre a les 19.30 hores / Espai de fotografia Francesc Català-Roca (Llançà, 21)

Un recorregut per les vulneracions de drets humans a les fronteres d’Europa, a través de la mirada de l’autor de Negre: deu anys de vulneracions de drets a la tanca (Editorial Blume).

Defensar el dret a l’habitatge des de la fotografia

14 de desembre a les 19 hores / Centre Cívic Can Basté (Passeig de Fabra i Puig, 274)

Una conversa entre Joan Mateu Parra, fotògraf col·laborador de l’agència Associated Press que ha documentat desenes de desnonaments a Barcelona; una persona representant del Sindicat de Llogateres; i una veïna que ha viscut l’experiència de ser desnonada.

La transformació de les narratives visuals: el multimèdia com a vehicle de canvi social / amb Ofelia de Pablo i Javier Zurita, documentalistes i fotoperiodistes

15 de desembre a les 19.30 hores / Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491)

Com convertir les històries en motor de canvi social? Com crear històries en multiplataforma i crear impacte? Una anàlisi sobre les narratives multimèdia que intervenen en la creació de grans histories multiformat.

Acuerpar les lluites feministes llatinoamericanes des de la fotografia / amb Mahé Elipe, fotògrafa

19 de desembre a les 19 hores / Ateneu Rosa de Foc (Robí, 5)

Elipe, fotògrafa francesa establerta a Mèxic, parlarà de la seva experiència en aquest país per visibilitzar la nova generació de joves llatinoamericanes que van decidir sortir al carrer per expressar la seva indignació i exigir justícia davant la violència masclista que viuen diàriament.

Pot una imatge canviar la realitat? / amb Lorena Ros, fotògrafa documentalista

20 de desembre a les 19.30 hores / Felices Agency (Passeig de Gràcia 2, 3r 2a)

Una trobada per reflexionar sobre el periodisme de solucions: una modalitat d’explicar històries des d’una visió per millorar la realitat, amb informació motivadora i resposta als problemes socials.

bcn-dh can peguera

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats

  • Nova edició curs conflictes

    Dijous, 12 gener 2023

  • Dilluns, 9 gener 2023

  • Dimecres, 30 novembre 2022