En el marc de la campanya d’emergència per la crisi sanitària provocada per la Covid-19 que estem desenvolupant l’Associació Catalana per la Pau, l’Associació Catalunya-Líban i l’Associació Acció Internacional per la Pau – IAP Catalunya, donem suport a Colòmbia a una sèrie d’accions per prevenir el contagi de la malaltia entre la població excombatent i de zones rurals.
La principal activitat és la fabricació de mascaretes que es durà a terme en diversos Espacios Territoriales de Capacitación y Reincorporación (ETCR) i que preveu beneficiar unes mil famílies. En total, es produiran 100.000 mascaretes que es repartiran entre les persones excombatents, les seves famílies i membres de la comunitat local, i també s’utilitzaran per a la distribució externa. Concretament, cada ETCR tindrà assignat un número de mascaretes a produir, de les quals es destinarà el 50% per a ús a la pròpia comunitat i donacions, mentre que el 50% restant anirà a la comercialització, amb la intenció que el projecte pugui mantenir un nivell constant de producció i ser sostenible a mig termini.
Des de la Corporación Alterpaz, entitat sòcia sobre el terreny, ens expliquen que en aquests moments el projecte es troba en la seva fase inicial, en ple procés logístic per a l’adquisició de les teles.
Un altre punt important de la campanya és la prevenció i sensibilització. S’estan facilitant xerrades virtuals específicament adaptades als contextos concrets de cada espai i a la realitat sanitària que es viu en aquests territoris.
Les xerrades aborden, entre altres qüestions, les diferències entre la Covid-19 i altres malalties presents a la zona, com la malària i el dengue. També s’han dissenyat i repartit fullets informatius. “La gent està sent molt receptiva, perquè la falta d’informació és gran”, explica Oneida Giraldo, responsable de coordinació i gestió de projectes a Alterpaz.
Segons el Consejo Nacional de Reincorporación (CNR), no existeixen de moment casos registrats de Covid-19 dins dels ETCR.
Els principals problemes que afronten aquests espais en relació al coronavirus són, d’una banda, la falta d’instal·lacions adequades d’higiene i sanejament i, de l’altra, l’accés a l’atenció sanitària. “Tots aquests elements s’aguditzen en el cas d’una emergència d’aquestes dimensions”, remarca Lorena González, enllaç tècnic a Colòmbia de l’Associació Catalana per la Pau.
Els projectes productius que es desenvolupen normalment en els ETCR s’han vist retardats o directament paralitzats des de l’inici de l’emergència, a causa de les restriccions de mobilitat i perquè, especialment en l’àrea agrícola, no s’està podent realitzar cap mena d’acompanyament tècnic directe. Alguns dels projectes han pogut readaptar-se més fàcilment amb l’enfocament cap a la prevenció de la Covid-19, com és el cas dels de tipus tèxtil, que ja disposaven de la maquinària necessària per, per exemple, cosir mascaretes o material sanitari.
Un tema molt preocupant és l’increment de la dificultat en l’accés a aliments (segons la FAO, l’epidèmia ha afectat el 87% del camperolat a Colòmbia) i l’augment dels desplaçaments per motius de seguretat, ja que les amenaces i els assassinats entre la població excombatent no cessen. A més, en aquests moments, es dona la circumstància que encara no s’ha produït per part de l’Estat colombià un reconeixement de les Nuevas Áreas de Reincorporación (NAR), la qual cosa agreuja aquesta desprotecció. Actualment, existeixen 75 NAR en tot el territori nacional.
La situació és, per tant, complexa. Per tot això, la cooperació internacional i la solidaritat continuen sent peces clau per protegir les persones en major situació de vulnerabilitat.
Lluitar contra la pandèmia és també lluitar contra la pobresa
Fes una donació / Compra la mascareta solidària
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024