Del 30 de gener al 15 de febrer, la realitat palestina arribarà a múltiples sales de cinema de Catalunya amb la celebració d’un cicle de cinema com a part de la campanya ‘Palestina Batega’, endegada per l’Associació Catalana per la Pau. Els films, de durades diverses, aborden des de diferents perspectives la situació del poble palestí; des d’un àmbit intimista a través del retrat generacional d’una família fins a un repàs històric de la situació de Palestina des de l’any de creació de l’estat d’Israel.
El cicle serà possible gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs i Sodepau; i permetrà que es projectin 4 pel·lícules a 7 sales repartides pel territori català des de Barcelona fins a Figueres, passant per Castellterçol, Reus, Sant Carles de la Ràpita, Calaf i Sant Just Desvern.
Aquestes projeccions també han comptat amb la col·laboració de diversos cineclubs locals, la Casa Palestina i la Comunitat Palestina de Catalunya, així com amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. L’objectiu que busquem assolir és aconseguir que la població de Catalunya no oblidi la realitat de la ciutadania palestina ni la vulneració de drets a què és sotmesa constantment. I pretenem aconseguir-ho a través de la gran pantalla amb la visualització de produccions d’autors experts en la qüestió. Pensem que deixar parlar els entesos i els principals afectats és la millor manera d’aconseguir el nostre objectiu.
La primera pel·lícula que es projectarà, El temps que roman, dirigida per Elia Suleiman, és una reflexió des d’un punt de vista poètic de la situació de Palestina a partir del 1948, el moment en què es creà l’estat d’Israel a través d’una història d’amor entre dos joves que són separats.
El segon film, Un món que no és el nostre, del director de cinema Mahdi Fleifel, presenta un retrat íntim i familiar, amb tocs humorístics, de la situació de tres generacions d’una mateixa família a l’exili, que han passat al camp de refugiats d’Ein El-Helweh, al sud del Líban. El llargmetratge és el fruit de gravacions durant més de 20 anys fetes per la pròpia família, així com del recull de documents personals, arxius familiars i filmacions històriques vinculades.
A No hi podem anar ara, estimat, el tercer film d’aquest cicle, la libanesa Carol Mansour, retrata part de la història dels refugiats per partida doble. El que fa aquest film especial és el fet que s’esdevé entre dos èxodes, entre els quals els records dels protagonistes es desperten i la pèrdua s’escampa per tot, tenyint-ho d’un desagradable color.
Finalment, el cicle es clourà d’una manera especial amb la confluència de la música i el cinema en el documental del cineasta català Isaac Carbonell, Palestina Batega. Dues ribes, una sola veu. En l’obra de Carbonell, es podrà veure el resultat de la unió de forces de músics palestins i catalans que, el darrer cap de setmana de novembre van cantar plegats contra l’ocupació, tot convertint aquest intercanvi musical en una sola veu de reivindicació i resistència.
El projecte ‘Palestina Batega’, ideat per l’Associació Catalana per la Pau, neix de la idea d’apropar Palestina i la seva realitat cultural a la ciutadania de Catalunya a través de la posada en escena de diferents expressions culturals. El tret de sortida d’aquesta campanya el va donar la tripleta de concerts celebrats els mesos de novembre i desembre i es clourà, al mes de maig, amb unes actuacions circenses.
Des de l’Associació Catalana per la Pau busquem obrir espais de diàleg i aprenentatge entre dues realitats socials i culturals diverses mentre, alhora, actuem com a altaveu de les violacions dels drets humans que pateix el poble palestí. Per això, i sota una de les nostres principals premisses, apostem per una expressió cultural de la ciutadania palestina atès que la cultura i la sensibilització són eines des de les quals es pot afavorir un procés de pau basat en la justícia i l’equitat.
Per a informació més detallada sobre els horaris i sales de projeccions dels diferents films, podeu consultar el programa del cicle.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024