Durant els darrers anys, des de l’Associació Catalana per la Pau hem intensificat les nostres col·laboracions i sinergies amb el sector cultural, perquè pensem que és un excel·lent mitjà per sensibilitzar la societat en temes de drets humans i solidaritat. És per aquesta raó que hem preparat un novembre ple d’activitats per acostar, en aquest cas, la cultura kurda a la ciutadania.
D’una banda, al llarg de la primera quinzena de novembre, concretament del dia 2 al dia 16, iniciarem un cicle de cinema del Kurdistan amb set peces audiovisuals que es podran visualitzar a diferents cinemes de la província de Barcelona. Aquesta activitat, que està organitzada conjuntament amb l’Observatori de Vídeo no Identificat (OVNI) i la Federació Catalana de Cineclubs, també comptarà amb la presència de la periodista i traductora Orsola Casagrande i de la directora de cinema i fundadora de la Comuna de Cinema de Rojava, Sevinaz Evdike, ara activa també al col·lectiu de dones cineastes Kezî.
Orsola Casagrande és especialista sobre el Kurdistan i ha treballat durant 25 anys com a corresponsal a Belfast, Londres, el Kurdistan i Turquia. També és col·laboradora de la Comuna de Cinema de Rojava, un col·lectiu de cineastes amb seu a la regió autònoma del mateix nom al nord de Síria. Sevinaz Evdike també és directora del Festival Internacional de Cinema de Rojava, i ha col·laborat com a assistent de direcció, productora i directora artística en moltes de les obres produïdes per la Comuna de Cinema de Rojava. Actualment, està acabant el seu nou llargmetratge de ficció.
La pel·lícula Berbu (Festa de noces) es projectarà el 2 de novembre a les 19 h al cinema Zumzeig de Barcelona i serà l’encarregada de donar el tret d’inici al cicle de cinema kurd. Es tracta d’una ficció en la qual una jove ha de decidir si celebrar les seves noces o no davant l’amenaça d’una guerra imminent a la seva ciutat. Durant la sessió, hi haurà un col·loqui de la directora de la pel·lícula, Sevinaz Evdike, acompanyada d’Orsola Casagrande i Tere Palop, de l’Associació Catalana per la Pau.
A més, el director de cinema Şerif Ciçek, originari del Kurdistan del Nord (Turquia), també assistirà a la projecció de dues pel·lícules, acompanyat d’Orsola Casagrande. Şerif Ciçek serà present a la sessió del film Love in the face of Genocide el dimecres 15 de novembre a les 19 h al Cineclub El Cercle (Barcelona) i a la projecció de la pel·lícula Tearing walls down, de la qual també n’és el director, el dijous 16 de novembre a les 20 h als Cinemes Girona (Barcelona). Ciçek va treballar a la Comuna de Cinema de Rojava entre el 2017 i el 2018, i després es va mudar a Alemanya per treballar com a director i productor d’Art Records Producion.
Podeu consultar tota la programació del cicle en aquest enllaç.
D’altra banda, del 21 al 24 de novembre serà el torn de la música tradicional kurda. Fadime Polat, fundadora i directora general de l’Aryen Art Centre de Van, al Kurdistan Turc, dinamitzarà diversos tallers dirigits a estudiants i professorat de centres musicals. Concretament, els tallers es duran a terme a l’Escola de Música de Sant Feliu de Llobregat, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el Taller de Músics, el Conservatori de Música de Sant Cugat i el Conservatori de Música de Manresa. Aquesta activitat s’emmarca dins la iniciativa Som Constructores. Pretén apropar el Kurdistan a la ciutadania catalana, donant a conèixer la seva situació de vulneració de drets culturals mitjançant la seva cultura amb la música.
Fadime Polat és cofundadora, gerent i coordinadora del taller. Es va formar musicalment al MKM-Centre Cultural de la Mesopotàmia i ha col·laborat en diverses institucions musicals kurdes. Polat va completar la seva formació en fabricació d’instruments a l’Iran, i quan va retornar a Turquia va fundar la seva empresa on produeix l’erbane, un instrument kurd.
L’Aryen Art Centre és una entitat cultural kurda que treballa en l’àmbit de la música i l’art i ofereix educació artística cultural en la llengua kurda. A través de les seves diverses formacions, el centre busca esdevenir un mecanisme de difusió del bagatge cultural i artístic de la regió del Kurdistan. Després de més de dues dècades de prohibicions i obstacles per part de l’estat turc, el centre cultural persisteix en la seva lluita per a continuar operant, sent un dels únics centres artístics que està en funcionament a la regió.
Aquestes activitats compten amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.