La població palestina viu en una situació de vulneració de drets constant des de fa més de mig segle que, entre d’altres conseqüències, li suposa tenir un difícil accés a l’aigua potable i a d’altres necessitats de primer ordre. Aquesta situació, que s’ha enquistat amb el pas del temps, representa un atac directe als drets dels palestins i les palestines i des de l’Associació Catalana per la Pau treballem perquè la població de Catalunya en sigui conscient.
Per això, hem creat ‘Palestina Batega’, una campanya que recull un seguit de representacions artístiques les quals permeten apropar la realitat cultural palestina a casa nostra.
A través de la música, el cinema, el circ o el teatre, aquesta iniciativa cultural aposta per obrir espais de diàleg i aprenentatge entre les dues realitats i, alhora, també vol actuar com a altaveu de les violacions dels drets humans que pateix el poble palestí.
Des del novembre del 2018, hem anat organitzant diferents activitats. En primer lloc, durant els mesos de novembre i desembre d’aquell any, vam rebre el grup de música Al Kamandjati Ensemble, que va dur a terme tres concerts a Barcelona, Sabadell i Reus, juntament amb Cordes del Món. Les actuacions, que van registrar notables xifres d’assistents, van aconseguir transportar els assistents a la vida i als carrers de Ramallah, Jenin, Jericó o Jerusalem, a través de cançons tradicionals palestines, àrabs i catalanes.
Entre gener i febrer del 2019, vam organitzar un cicle de cinema. Els films seleccionats retrataven diferents aspectes de la vida palestina des del moment de la creació de l’Estat d’Israel fins a la situació actual, qüestions que van ser abordades des de perspectives molt diverses. Amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs i Sodepau, es van projectar quatre pel·lícules a sales de Barcelona, Figueres, Castellterçol, Reus, Sant Carles de la Ràpita, Calaf i Sant Just Desvern.
Posteriorment, el mes de maig, es van realitzar unes jornades de circ a càrrec de la companyia Palestinian Circus School. L’espectacle SARAB va ser l’element central d’aquesta proposta, tot aplegant unes 600 persones de públic al llarg de les seves dues funcions. Un espectacle intens que ens va permetre copsar en primera persona la por, la desesperació i l’angoixa que senten les persones refugiades.
I ja el 2020 va ser el torn del teatre i la poesia: els dies 1 i 2 de febrer va tenir lloc l’estrena de FADWA, una peça teatral sobre la vida i obra de la poetessa palestina Fadwa Tuqan. Escrita a dues mans i interpretada per Mar Casas i Clara Garcés, l’obra s’inspira en la trajectòria vital de l’escriptora per explicar la situació emocional del poble palestí i la riquesa cultural i de resistència, que existeix i persisteix, ben viva, en els territoris ocupats.
‘Palestina Batega’ compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.