Text i imatges: Albert Oromí
El mes d’agost de 2019, en finalitzar la meva participació a la Brigada de Solidaritat de Colòmbia organitzada per l’Associació Catalana per la Pau i la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, vaig marxar cap al nord del país, concretament a la regió del Magdalena Medio, una de les zones més fortament afectades pel conflicte armat al llarg de les darreres dècades.
Allà vaig poder visitar el projecte cooperatiu Ecobúfalo Campesino, que ha permès als camperols i camperoles de la Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra (ACVC-RAN) sortir de la pobresa i veure garantit el seu dret a l’alimentació sense haver de dependre de la fulla de coca.
Aquesta iniciativa comunitària va iniciar-se l’any 2000, quan la ACVC-RAN va apostar per la cria i recria de búfales com a alternativa innovadora dintre del marc de la substitució de cultius d’ús il·lícit: s’entregaven deu búfales i un mascle a cada família camperola sòcia i, quan criaven, les búfales eren retornades i traspassades a una altra família, i així successivament.
La finca de recria s’ubica a la vereda de Puerto Matilde, pertanyent al municipi de Yondó (Antioquia). Allà vaig veure i conèixer de primera mà el procés d’elaboració del formatge de búfala i el mètode que apliquen al cultiu d’arròs, així com la línia d’investigació que duen a terme per a la transformació de plantes aromàtiques en productes cosmètics i que compta amb la col·laboració de la Universitat de Bucaramanga. També vaig visitar la botiga que l’organització té a Barrancabermeja, a través de la qual comercialitzen la carn directament als consumidors sense haver de passar per cap intermediari.
En l’actualitat, el projecte disposa de diferents línies de producció agroecològica i recerca que han permès enfortir-lo i consolidar-lo. L’any 2014 va rebre el premi de la Corporació Ventures al millor projecte emprenedor en la categoria d’erradicació de la fam i la pobresa.
L’Associació Catalana per la Pau col·labora amb Ecobúfalo Campesino des de l’any 2015, amb diferents accions finançades per l’Obra Social La Caixa orientades a impulsar l’economia de les famílies camperoles: d’una banda, mitjançant la formació, assessoria i capacitació en producció i emprenedoria i de l’altra, amb la implementació de pràctiques agroecològiques.
Segons Xavier Cutillas, president de l’entitat catalana, el projecte promou “els drets socials i econòmics d’homes i dones que durant anys han sofert el conflicte armat, l’exclusió social i la inseguretat econòmica i alimentària, alhora que fomenta l’economia camperola, prioritzant joves i dones”.
Des de la meva perspectiva i experiència, és un exemple exitós de cooperació internacional basat en l’aposta per la sobirania alimentària a través de l’apoderament i l’autogestió camperola.
Un altre món és possible. Construïm-lo (també) des de baix.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Divendres, 5 gener 2024