Període: 2009-actualitat
Resum: Treballem en la defensa dels drets de les famílies de persones desaparegudes i víctimes d’execucions extrajudicials i en la identificació dels cossos sense identificar que hi ha inhumats als cementiris de diverses zones del país.
La fi del conflicte armat i l’establiment a l’acord final de pau d’un Sistema integral de Veritat, Justícia, Reparació i no Repetició ha posat en relleu la necessitat d’assegurar els drets de les famílies de les víctimes de desaparició forçada i la seva participació en els mecanismes contemplats: la Jurisdicció Especial per a la Pau (JEP), la Comissió de la Veritat (CEV) i la Unitat de Cerca de Persones Donades per Desaparegudes (UBVD).
A Los Llanos Orientales, des de l’any 2009, hem executat diferents projectes per tal de denunciar l’existència de fosses comunes amb cossos sense identificar, fet que no ha estat mai investigat en profunditat per les autoritats competents.
La nostra col·laboració amb el Colectivo Sociojurídico Orlando Fals Borda (COFB) ha permès denunciar la presència d’aquestes fosses i, a través d’un acord amb la Fiscalia, acompanyar les famílies d’un centenar de persones en el procés jurídic i psicosocial per trobar els seus familiars catalogats com a ‘no identificats’ i determinar la identitat de centenars de cossos. S’ha implementat als municipis de Villavicencio, Granada, La Macarena, Vista Hermosa i San José del Guaviare.
Paral·lelament, s’ha incidit en la millora de les capacitats d’organització i d’incidència política de les víctimes i familiars.
Atès que la majoria de persones a qui s’ha acompanyat són dones, el programa també ha contribuït a l’empoderament de 60 d’elles que patien diferents formes de violència a causa del conflicte armat i de l’estructura patriarcal del país. Mitjançant una formació amb enfocament psicosocial, de gènere, de drets i de construcció de pau, aquestes dones han pogut millorar la seva capacitat d’incidència i la seva agenda política.
La nostra intervenció també ha incorporat un procés d’intercanvi d’opinions i experiències amb altres mares i familiars de desapareguts de diferents punts del Con Sud i de l’Amèrica Central, en el marc de la campanya ‘Expliquem la veritat, perquè totes les persones sense identificar tenen una història’.
De l’experiència acumulada a Los Llanos Orientales, sorgeix posteriorment el treball al departament de Nariño, concretament als municipis de Pasto, Ipiales i Tumaco. Sota els mateixos principis i objectius, s’hi ha treballat amb unes 180 víctimes de desaparició forçada, per tal d’elaborar plans de cerca amb enfocament de gènere i ètnic.
A la regió del Meta, s’hi treballa en el marc de la implementació del Plan Regional de Búsqueda del Meta, per tal de desenvolupar estratègies d’incidència i comunicació per a la denúncia i exigibilitat del compliment dels Acords de Pau.
Els projectes han comptat, en les seves diferents fases i etapes, amb el suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, l’AECID i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Associació Acció Internacional per la Pau.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dilluns, 15 juliol 2024