Des de l’Associació Catalana per la Pau hem posat en marxa ‘Palestina Batega’, una iniciativa que pretén apropar Palestina a la ciutadania de Catalunya, mitjançant algunes de les seves expressions culturals més populars.

A través de la música, el cinema, el circ o la poesia, la campanya aposta per obrir espais de diàleg i aprenentatge, i alhora actuar com a altaveu de les violacions dels drets humans que pateix el poble palestí.

El context

Ja fa setanta anys que el poble palestí viu sota una vulneració sistemàtica dels seus drets i llibertats fonamentals: Israel, malgrat la seva aparença de país democràtic, no compleix amb les resolucions de les Nacions Unides i viola constantment la legalitat internacional.

Campanya Palestina Batega

Al llarg d’aquest 2018, la Franja de Gaza ha viscut una forta escalada del conflicte. Des del passat 30 de març, gairebé 200 palestins, inclosos infants, han sigut assassinats per les Forces de Seguretat israelianes, i a això cal sumar-hi les més de 20.000 persones ferides a la línia fronterera. Paral·lelament, els atacs dels colons als palestins de Cisjordània han sigut aquest estiu els més alts dels darrers tres anys.

La demolició de cases i els desplaçaments forçats han continuat creixent a Cisjordània, incloent Jerusalem Est. A les presons, hi malviuen un total estimat de 440 homes i dones palestins, sota l’anomenat sistema de “detencions administratives”, entre d’ells, centenars de menors d’edat (alguns sense càrrecs).

La campanya

La situació ja de per sí complexa del món àrab i la suma de factors econòmics i polítics a la regió augmenten, a ulls de l’opinió pública, la percepció de que estem davant d’un conflicte de difícil resolució i pel qual la societat civil poc hi pot fer.

A l’Associació Catalana per la Pau pensem que la cultura i la sensibilització són les eines des de les quals podem contribuir a afavorir un procés de pau basat en la justícia i l’equitat. L’objectiu de ‘Palestina Batega’ és, des d’aquest punt de vista, donar la veu als palestins i les palestines i fer-la present a Catalunya, per tal d’estendre ponts de diàleg i solidaritat entre tots dos pobles.

Des d’ara i fins a mitjans de l’any vinent, anirem programant diferents activitats en el marc de la campanya, tant de caràcter formatiu (seminari, tallers pedagògics) com cultural (concerts, cicle de cinema, espectacle de circ…).

Seguirem informant!

Vols rebre el nostre butlletí?