Fa més de 70 anys que la població palestina pateix una vulneració sistemàtica dels seus drets i llibertats fonamentals. En el període d’entre el 10 i el 21 de maig de 2021, hi ha hagut una forta escalada de violència contra la població palestina amb un continu de bombardejos per part de l’exèrcit d’Israel a Gaza. Aquests 11 dies han estat els més devastadors des de l’any 2014: població civil palestina assassinada, lesionada, cases i infraestructures danyades i destruïdes, interrupció del subministrament de serveis bàsics i, conseqüentment, el desplaçament intern forçat de milers de persones.

Segons les autoritats sanitàries de Gaza, 242 persones palestines han estat assassinades, d’entre les quals 66 infants; i 1.948 persones han resultat ferides, incloent 610 nens i nenes. A aquestes dades cal sumar-hi les 106.000 persones que s’han hagut de desplaçar de manera forçada per la regió, segons dades recollides per UNRWA.

El Ministeri de Foment i Habitatge estima que el cost de la reconstrucció dels danys provocats pels bombardejos de l’exèrcit israelià és de 150 milions de dòlars: han danyat 6 hospitals i 13 centres d’atenció primària, 53 centres educatius i han tallat les xarxes d’alimentació i el subministrament d’electricitat i aigua potable a 800.000 persones, entre d’altres afectacions. Amb tot, la Franja de Gaza segueix sota un estricte bloqueig que nega els drets humans bàsics de la població palestina.

Durant els darrers 15 anys s’ha descrit Gaza, repetidament, com “una presó a l’aire lliure”, mentre que Israel segueix incomplint el dret internacional humanitari.

L’Associació Catalana per la Pau actua a Palestina des de l’any 2001. Treballem conjuntament amb entitats locals, tant des de l’acció humanitària, en diversos projectes d’emergència de l’àmbit sanitari amb l’entitat Palestinian Medical Relief Society, com en projectes orientats a incrementar la producció d’aliments i millorar les condicions de vida de les persones que es dediquen a l’agricultura, amb Palestinian Farmers Union.

Des de l’Associació Catalana per la Pau ens sumem a la demanda que la comunitat internacional exigeixi la fi de les agressions i la violència contra la població palestina per part de l’estat d’Israel.

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats

  • Dijous, 16 març 2023

  • Dimecres, 1 març 2023

  • Dilluns, 13 febrer 2023