L’Observatori Mediterrani del Canvi Climàtic (OMCC), coimpulsat per l’Associació Catalana per la Pau, es presentarà oficialment el proper divendres 29 de novembre a l’Aula Ramón y Cajal de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona amb una taula rodona i la inauguració de l’exposició The Melting Age (‘L’Edat del Desgel’) d’Alfons Rodríguez.
L’OMCC és una iniciativa encapçalada per la Universitat de Cartago (UCAR), Palestinian Farmers Union (PFU), la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (FSUB) i l’Associació Catalana per la Pau, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu de l’ens és monitoritzar fenòmens climàtics crítics distintius de la regió mediterrània, com ara l’escassetat d’aigua, l’agricultura vulnerable i el risc d’inundacions, per fer-hi front amb una acció climàtica específica i estratègies adaptatives.
L’Observatori té tres seus que reflecteixen la diversitat geogràfica de la regió mediterrània: la PFU a Ramala (Mediterrani oriental), la UCAR a Tunis (Mediterrani central) i la FSUB a Barcelona (Mediterrani occidental).
La presentació anirà acompanyada de la inauguració i visita guiada de l’exposició The Melting Age: un recorregut fotogràfic per més de trenta països de set continents, amb indrets i situacions que mostren quines són les causes i conseqüències del canvi climàtic. L’exhibició, que va ser presentada oficialment a la COP28, a Dubai, narra com s’afronta el gran repte de la humanitat per a les properes dècades: tot allò que podem guanyar si combatem la crisi climàtica i, al mateix temps, tot el que podem perdre si no ho fem. La mostra es podrà visitar al Pati de Lletres de l’Edifici Històric de la UB fins al 17 de desembre de 2024.
La creació de l’OMCC es deu a l’especial vulnerabilitat de la Mediterrània al canvi climàtic, fet que la converteix en una àrea crítica per estudiar els efectes, mecanismes i interrelacions d’aquesta emergència ambiental a nivell global. L’objectiu de l’Observatori és desenvolupar polítiques basades en l’evidència que millorin la resiliència local i proporcionin una plataforma per a la cooperació internacional en aquest àmbit.
Els temes prioritaris que es tractaran són les estratègies d’adaptació al canvi climàtic, la gestió sostenible dels recursos hídrics, l’agricultura sostenible i ecològica, la preservació de la biodiversitat, i la transformació urbana i territorial a favor de la resiliència. Per avançar en aquests objectius, l’Observatori incidirà en la ciència oberta i la ciència ciutadana, i es buscarà la col·laboració entre tres tipus d’agents: institucions d’educació superior i recerca, organitzacions no governamentals i de la societat civil, i administracions públiques, amb especial atenció a les d’àmbit local.
La primera trobada de l’OMCC tindrà lloc els dies 2 i 3 de desembre de 2024 a l’Escola Politècnica de Tunísia (Tunis), en un congrés internacional centrat en les estratègies d’adaptació al canvi climàtic, que comptarà amb la participació del Hub en Sostenibilitat Global de la Universitat de Barcelona.
Amb aquest programa, l’esdeveniment posarà èmfasi en la cooperació internacional, la innovació tecnològica i la gestió sostenible dels recursos naturals. Tres sessions de debat buscaran generar consens sobre els objectius de l’Observatori, definir plans d’acció estratègics, i constituir tant una xarxa de treball operativa com un òrgan de coordinació i seguiment de les actuacions. Es podrà seguir en directe a Youtube, i les inscripcions estan obertes a través d’aquest enllaç.