Del 3 al 17 de febrer, la realitat palestina arribarà a diverses sales de cinema de Catalunya amb la celebració d’un nou cicle de cinema com a part de la campanya ‘Palestina Batega’, una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau. Les pel·lícules aborden des de diferents perspectives la situació del poble palestí; des d’un àmbit més intimista fins a l’àmbit de la mobilització política.
El cicle es durà a terme amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs i Sodepau. Es projectaran 3 pel·lícules a 7 sales repartides pel territori català; des de Barcelona fins a Reus, passant per Castellterçol, Sant Just Desvern, Olesa de Montserrat i Sentmenat.
Aquestes projeccions compten amb la col·laboració de diversos cineclubs locals, i també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. L’objectiu que busquem assolir és aconseguir que la població de Catalunya no oblidi la realitat de la ciutadania palestina ni la vulneració de drets a què es troba sotmesa constantment. I pretenem aconseguir-ho a través de la gran pantalla amb la visualització de produccions d’autors experts en la qüestió.
La primera pel·lícula que es projectarà, 3000 nits, dirigida per Mai Masri i basada en fets reals, explica la història d’una mestra palestina recent casada que va ser detinguda sota falses acusacions i empresonada en una presó israeliana, on va donar a llum al seu fill.
El segon film, Fedayin, el combat de Georges Abdallah, dirigida per Vacarme(s) Films, segueix la trajectòria d’un infatigable comunista àrab i combatent per Palestina. Narra la seva història des dels camps de refugiats palestins, que han forjat la seva consciència, fins a la mobilització internacional pel seu alliberament, convertint-se en un dels presos polítics més antics d’Europa.
A Ibrahim: un destí per definir, la tercera pel·lícula d’aquest cicle, la directora Lina Al Abed narra la història del seu pare, un home pare d’una família palestina ordinària, amb una feina ordinària, resident a Damasc; però que també era Rashid, membre secret del grup Abu Nidal, també conegut com el Consell Revolucionari, una facció militant palestina.
El projecte ‘Palestina Batega’, ideat per l’Associació Catalana per la Pau, neix de la idea d’apropar Palestina i la seva realitat cultural a la ciutadania de Catalunya a través de la posada en escena de diferents expressions culturals.
Des de l’Associació Catalana per la Pau busquem obrir espais de diàleg i aprenentatge entre dues realitats socials i culturals diverses mentre, alhora, actuem com a altaveu de les violacions dels drets humans que pateix el poble palestí. Per això, i sota una de les nostres principals premisses, apostem per una expressió cultural de la ciutadania palestina atès que la cultura i la sensibilització són eines des de les quals es pot afavorir un procés de pau basat en la justícia i l’equitat.
Per a informació més detallada sobre els horaris i sales de projeccions dels diferents films, podeu consultar el programa del cicle.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024