El proper 12 de desembre, l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace celebren una nova edició del curs que impulsen sobre Filipines; una proposta formativa dintre de la seva Escola permanent de formació online.
El curs Filipines: defensem els drets humans, construïm una relació postcolonial té com a objectiu oferir una aproximació a Filipines, un país bastant desconegut, malgrat tenir un dels nivells més alts de repressió, abusos i vulneracions de drets humans actualment a escala mundial, especialment en contra de les defensores climàtiques, sindicalistes i negociadors de pau.
A partir de diverses temàtiques, com la història colonial i la construcció d’una anàlisi compartida del seu impacte en la societat filipina actual; el moviment social i dels drets laborals; la justícia ambiental; la persecució sistemàtica de les persones defensores; l’evolució dels processos de pau en els conflictes interns; i el paper de la diàspora filipina a Catalunya, vol aportar coneixements sobre un país en el qual discrepar i defensar els drets humans suposa córrer un molt alt risc.
Programa
El curs compta amb 3 sessions al llarg d’una mateixa tarda (el curs complet té una durada total de quatre hores i mitja).
Sessió 1 / El llegat colonial i la recuperació de memòria històrica com a part del conflicte social.
Sessió 2 / Drets humans i persones defensores (en el marc del Dia internacional dels drets humans).
Sessió 3 / Com reforçar el suport internacional.
A qui es dirigeix
- Estudiants de ciències polítiques, relacions internacionals, dret, pau i seguretat, cooperació internacional i desenvolupament, periodisme, etc. (possibilitat de convalidar 1 crèdit ECTS per a estudiants de la Universitat de Barcelona).
- Persones de l’àmbit associatiu o professional amb experiència prèvia en matèria de drets humans i cooperació, que vulguin aprofundir i completar els seus coneixements.
- Públic general interessat en les temàtiques proposades.
Dates
12 de desembre de 2024.
Format híbrid. Presencial a l’Espai Assemblea de l’edifici de CCOO de Barcelona (Via Laietana 16), i online via zoom.
Les sessions tindran lloc de 16h a 20.30h. La sessió 1 de 16h a 17.30h, la sessió 2 de 18h a 19.30h i la sessió 3 de 19.30h a 20.30h.
Equip docent
Sessió 1 / Arnold Alamon, sociòleg, investigador i professor de la facultat de sociologia de la Universitat estatal de Mindanao – Illigan Institute of Technologies / Jose Alonso Simón, llicenciat en història de l’art, coordinador del Programa (Tr)*afican(t)s, Museus i col·leccions de Catalunya davant la colonialitat de la Fundació Solidaritat UB / Àlex Tejero Bonache, estudiant de Màster en Antropologia de la Universitat de Barcelona i membre del GRECS (Grup de recerca sobre exclusió i control socials) / Glenn Yamoyam, president de BIBAAK Barcelona – pobles indígenes de la Cordillera filipina.
Sessió 2 / Cristina Palabay, secretària general de Karapatan Alliance Philippines / Jonila Castro, coordinadora d’Akap Ka Manila Bay – Alliance for the Defense of Livelihood, Housing, and Environment in Manila Bay / Elmer Labog, sindicalista i president de Kilusang Mayo Uno – KMU, sindicat Movimiento Primero de Mayo.
Sessió 3 / Czarina Musni, advocada, fiscal de l’International People’s Tribunal 2024 a Brussel·les / Gemma Ferreón, co-impulsora de Catàrsia i l’Espai Kapwua, projectes i col·lectius de les diàspores asiàtiques a Catalunya / Marc Malapitan, president de l’Associació Kalayaan Cultural Filipina a Catalunya.
Preu
Tarifa general: 15€ / Gratuït per a estudiants, persones desocupades, persones amb discapacitat i famílies monoparentals.
Matrícula
Per realitzar la inscripció, s’ha d’accedir a aquest enllaç. Per a qualsevol dubte, es pot enviar un correu electrònic a defensores@acpau.org. Les places són limitades.
*La formació s’imparteix en català, castellà i anglès, Hi haurà traducció simultània.
*Amb la col·laboració de la Fundació Solidaritat UB i el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Articles relacionats
Dimecres, 4 setembre 2024