Durant els darrers anys, des de l’Associació Catalana per la Pau hem intensificat les nostres col·laboracions i sinergies amb el sector cultural, perquè pensem que és un excel·lent mitjà per sensibilitzar la societat en temes de drets humans i solidaritat. Amb això, encarem aquest nou curs carregat de cultura.
Entre el 30 de setembre i el 6 d’octubre, ens centrarem en la música palestina de la mà del llaütista i director general de l’escola de música palestina Al Kamandjati Iyad Staiti. Impartirà diversos tallers de música tradicional àrab palestina a diferents escoles de música catalanes: al Taller de Músics, a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), al Conservatori de Sant Cugat i al Conservatori de Manresa.
L’escola Al Kamandjati va ser fundada l’any 2002, amb l’objectiu de proporcionar educació musical a la població palestina sense recursos. A banda del seu objectiu musical, l’escola també ha esdevingut una eina per tal d’enfortir la identitat palestina i el reconeixement cultural més enllà de les fronteres i els murs. Té centres a sis localitats de Palestina i a dues del Líban, destinades a les persones refugiades palestines.
L’estada de Staiti a Catalunya finalitzarà el dia 6 d’octubre amb un concert al Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes 491, Barcelona). Serà a les 19.00 h a la Sala d’Actes del Centre. El concert serà a càrrec d’Iyad Staiti al llaüt i la direcció; Eli Pons al piano; i Fernando Montosa a la trompa i la percussió.
L’entrada pel concert és gratuïta, però cal reserva prèvia. Es pot fer en aquest enllaç.
Paral·lelament, entre el 21 i el 27 d’octubre, serà el torn de la dansa palestina. Serà de la mà del ballarí, coreògraf i director artístic palestí Sharaf DarZaid, que impartirà diversos tallers de dabke, una de les danses tradicionals palestines més significatives i representatives de la lluita i la defensa de la identitat i la cultura folklòrica.
DarZaid és coordinador dels projectes del Popular Art Centre, a Palestina, i també és coreògraf de la companyia El-Funoun Palestinian Dance Troup. Durant la seva estada a Catalunya, impartirà els tallers de dabke a l’Espai Brossa (Barcelona), l’Esbart Rocasagna (Gelida), l’Esbart Sant Cugat i l’Esbart Marboleny a Les Preses (Girona).
Els dies 21 i 22 d’octubre els tallers seran a l’Espai Brossa i oberts a totes les professionals de la dansa contemporània i d’arrel interessades a participar-hi. Seran de 10.00 h a 14.00 h els dos dies. Per inscriure’s, cal enviar un correu electrònic a dretsculturals@acpau.org amb el nom i cognoms de les persones interessades, telèfon i un correu de contacte.
El Popular Art Centre va néixer l’any 1987 com una organització no governamental. Es va fundar amb l’objectiu de promoure la interacció humana a través de l’art i la cultura entre la comunitat palestina i internacional, i així mantenir i preservar l’herència cultural, protegir la identitat nacional, i reivindicar la identitat palestina com a eina de resistència contra l’ocupació israeliana.
La proposta d’aquests tallers està emmarcada dintre de la iniciativa Som Constructores, coordinada per l’Associació Catalana per la Pau. Aquesta iniciativa pretén empoderar nous agents de canvi, com és l’entramat cultural català, per tal que liderin una cultura de solidaritat internacional, assumeixin un discurs de cultura de pau i reivindiquin específicament la vulneració dels drets dels pobles i del poble palestí. Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Fotografies: Paula Noya i José Farinha.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 4 setembre 2024