‘Mama Congo. Dones al cor de l’Àfrica’ aborda la lluita per la igualtat que milers de dones estan protagonitzant a la República Democràtica del Congo, un dels països del món on és més difícil ser dona. Situat al cor de l’Àfrica, arrossega una llarga història de violències i de pobresa extrema. Ara, les dones han alçat la veu i reivindiquen acabar amb un model social que no les té en compte.
El reportatge ofereix un retrat de la situació actual de les dones a través de la mirada de deu activistes de gènere i de les veus d’una vintena de dones del país. L’equip acompanya algunes d’aquestes activistes, com Mama Brigitte Bikuma i Mama Marie Paul Ngandu, de l’entitat congolesa Etoile du Sud, en la seva tasca, i parla amb algunes de les famílies que s’han acollit al projecte de les “comunitats de gènere” i han començat a generar canvis.
També s’endinsa al barri de Lubudi-Luka, un dels més perillosos de la capital, on ni la policia ni el personal sanitari s’atreveixen a entrar, per conèixer l’activista Mama Marthine Makaya, una infermera que gràcies a un petit consultori i a la formació que ha impartit a les veïnes del barri per fer de llevadores ha canviat la vida de moltes dones.
Finalment, ‘Mama Congo’ viatja al sud del país, una de les zones més castigades per la violència contra les dones, per entrar en una comissaria i acompanyar la seva màxima responsable, la coronel Esther Kalumbu, en un dia de feina.
Al sud també coneixerem Mama Françoise Kat Kambol, la primera dona en 60 anys en formar part del consell d’administració de la Universitat de Lubumbashi i especialista en estudis de gènere.
‘Mama Congo. Dones al cor de l’Àfrica’ és un treball dels periodistes Lisi Andrés Palacios i Josep T. París Castro, amb la col·laboració de l’Associació Catalana per la Pau.