Text: Associació Catalana per la Pau

En els darrers 25 estius, més de 700 persones s’han desplaçat a països del sud com a part d’una brigada de solidaritat

“Conflicte és una paraula que solem utilitzar nosaltres, a Occident. Allà solen parlar d’ocupació”. És un dels aprenentatges que destaca, de bon inici, Agnès Ciurana sobre la brigada de l’Associació Catalana per la Pau i la Fundació Pau i Solidaritat amb la qual va viatjar fa un parell d’anys fins a Palestina.

“L’objectiu de les brigades és apropar les participants a la realitat dels països acollidors des d’una perspectiva oberta i plural, amb la idea de generar, a la tornada, vincles de coneixement mutu i col·laboració”, explica Tere Palop, coordinadora del projecte. “Entrar en contacte amb el dia a dia de la població i que els conflictes deixin de ser un ‘allò llunyà’ que ens transmeten les notícies de tant en tant, és un pas clau per ampliar l’abast de la sensibilització social i la pressió internacional en defensa dels drets humans als països en què treballem per la pau, com és el cas de Palestina”, afegeix.

“La brigada m’ha permès comptar amb més elements per valorar el ‘conflicte’ a Palestina d’una manera crítica. He passat de conèixer la situació en aquest indret del món com a quelcom abstracte que ens arriba però que no acabem d’entendre a poder empatitzar amb casos concrets”, destaca l’Agnès de l’experiència.

Durant el viatge, la ciutat base acostuma a ser Ramallah, des d’on el grup de brigadistes viatja cap a poblacions com Jenin, Jericho, Tulkarem, Hebron i Jerusalem. Els voluntaris es reuneixen amb els principals líders de l’organització Palestinian Farmers Union i de cooperatives agrícoles per coneixer en què es concreta la vulneració del dret a la terra per part de l’Estat d’Israel.

“Només pots explicar el que passa allà quan has tingut els peus i les mans sobre la terra i has pogut compartir estones amb les persones que viuen el conflicte”, valora Alba Farràs, amb l’experiència de la seva brigada, l’estiu de 2018, encara molt present i sentida.

“Després de l’experiència de dues setmanes pel bell mig de la Vall del Jordà, puc dir que fer una brigada ha estat de les millors decisions que he pres mai”, afegeix.

Brigades Solidaritat Palestina

Durant el recorregut, també s’entrevisten amb altres associacions palestines, grups de dones, organitzacions sindicals i activistes de la campanya Stop the Wall. Unes fonts que permeten posar vivència quotidiana a la resistència del poble palestí. “De la mà de col·lectius i persones que lluiten per la llibertat del poble palestí, per l’apoderament de les dones i per la lluita dels treballadors vam poder accedir a àmbits que viatjant-hi d’una altra manera probablement no haguéssim pogut conèixer”, reflexiona l’Agnès.

“Van caldre només uns minuts perquè, a poc a poc, anés trencant-se el gel propi de les primeres trobades i descobrir, així, que aquelles dones que havien passat per tant -a causa de l’ocupació, però també per les dures circumstàncies personals- eren capaces d’afrontar el seu dia a dia amb fortalesa i humor. Tan divertides, tan plenes de vitalitat i, sobretot, portadores de grans aprenentatges de vida que van compartir amb nosaltres”.

És un dels fragments que recull l’apartat d’actualitat de la web Un estiu de solidaritat , una de les eines del projecte per amplificar l’experiència dels i les brigadistes a Catalunya.

“En Dia diu que fa temps que té clar que la violència no és el camí, però que, a vegades, se t’encén la sang i no hi veus altra sortida. Com quan Israel va atacar Gaza el 2014 i se’t trenca el cor de saber que han assassinat tants innocents, els infants sobretot, i la ràbia et porta a tu i als teus amics a incendiar instal·lacions militars. I hi tornes una i una altra vegada, fins que t’atrapen i vas a la presó. Ens ho explica amb un mirar tranquil, sense remordiments, convençut que la lluita, ara, passa per donar a conèixer la situació en què viuen els palestins, com està fent amb nosaltres, mentre conversem al terrat de casa seva”. Així ho recull al bloc Rosa Mercader, una altra de les brigadistes recents.

Brigadistes que es converteixen en part de la lluita lliurada fora del país. En tornar a Catalunya, fan difusió de tot allò copsat i après. Un compromís per ampliar la franja social crítica amb la vulneració de drets humans, econòmics i socials a Palestina i contribuir, així, a la pressió internacional que suma força a la resistència. Tal i com el poble demana, més enllà de les seves fronteres.

És el que fa, avui, l’Agnès, com moltes altres persones que han format part d’un Brigada de Solidaritat, a través de trobades i xerrades, compartint l’experiència amb homes i dones que es convertiran, també, en brigadistes.

Vols rebre el nostre butlletí?