Període: 2016-2017
Resum:
Contribuïm a protegir infants ferits i les seves famílies, afectats pel conflicte a Gaza, a través d’un programa de rehabilitació física i mental.

El juliol del 2014, l’exèrcit israelià va atacar la població civil de Gaza de manera indiscriminada, en un capítol més de la història de conflictes de la Franja que es coneix com la Guerra dels 50 dies. Durant quasi bé dos mesos, l’exèrcit d’Israel va desplegar l’Operació Marge Protector sobre Gaza per afeblir el Moviment de Resistència Islàmic (popularment conegut com Hamas).

Segons Amnistia Internacional, el resultat d’aquesta acció militar costà la vida a 2.251 palestins i en deixà 11.200 més ferits. D’entre els morts, 1.462 eren civils i 551 d’aquests, menors d’edat. Pel que fa al nombre dels ferits, quasi una tercera part foren infants: gairebé 3.400 van necessitar atenció mèdica.

L’Associació Catalana per la Pau, mitjançant el finançament de l’Ajuntament de Barcelona, va poder col·laborar en les tasques d’acció humanitària que el nostre soci local, Palestinian Medical Relief Society (PMRS), havia ja iniciat. Plegades, durant el 2016 i el 2017, les dues organitzacions vam protegir i ajudar uns 200 menors ferits i afectats per aquest nou capítol bèl·lic.

La nostra tasca també ha pretès millorar el seu benestar, així com la participació i la inclusió social dels menors amb discapacitats, les seves famílies i el personal cuidador. Per això, vam sumanar-nos al Programa de Rehabilitació Basada en la Comunitat, que PMRS fa més de 20 anys que impulsa a tota la regió.

Aquest programa permet atendre la ciutadania en base a tres components: la salut física i mental, l’educació i la subsistència, i la resiliència i l’apoderament. Durant els darrers dos decennis, la iniciativa ha facilitat l’accés als serveis de rehabilitació, ha fomentat les capacitats funcionals per a la generació d’igualtat i oportunitats, i ha treballat per garantir els drets dels nens amb discapacitats, tot creant i enfortint xarxes d’incidència.

Tot plegat, l’objectiu és disminuir les vulnerabilitats sobre la infància causades per la guerra i garantir uns majors nivells de resiliència per a qui pateix alguna discapacitat. Dels 3.374 infants ferits, a més d’un miler els han quedat lesions permanents que els suposen alguna discapacitat.

En últim terme, el programa vol posar fi a la concepció negativa de la discapacitat i pressionar els actors polítics perquè endeguin polítiques que assegurin els drets i la integració social de les persones amb discapacitat.

Vols rebre el nostre butlletí?