Juntament amb l’Associació Catalunya-Líban i la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO Catalunya, hem obert una campanya d’emergència per recaptar fons destinats a la població afectada per l’explosió que va tenir lloc el passat dimarts a Beirut (Líban).

Fins al moment, s’han registrat almenys 150 víctimes mortals, 5.000 persones ferides, un centenar de desaparegudes i més de 300.000 persones han perdut la seva casa. El govern libanès ha decretat l’estat d’emergència a la capital durant les dues properes setmanes i la ciutat ha quedat sota el control de l’Exèrcit. Ja s’ha obert una investigació al voltant de l’emmagatzematge de 2.750 tones de nitrat d’amoni que des de l’any 2014 romanien al port Beirut sense mesures de seguretat i que ha sigut la causa de la terrible explosió. La deflagració ha deixat anar a l’atmosfera gasos altament tòxics i perillosos.

La situació és crítica. L’explosió i posterior onada expansiva han ocasionat multitud de danys personals i materials i la ciutat es troba immersa en una dramàtica situació: els hospitals i centres sanitaris estan desbordats per atendre els ferits i no hi ha recursos suficients per atendre les necessitats de totes aquelles persones que s’han quedat sense res.

Aquesta desgràcia es produeix en un moment especialment delicat al Líban. El país es troba immers des de fa temps en una greu crisi econòmica, financera i social, que no havia fet més que agreujar-se en els darrers mesos arran de l’epidèmia sanitària de la Covid-19. Davant d’aquest col·lapse global, des de les tres entitats posem en marxa de manera immediata i conjunta una sèrie d’accions orientades principalment a dos objectius: el suport a l’assistència sanitària i l’accés als mitjans de subsistència bàsica (aigua, alimentació, habitatge i subministres).

Emergencia Beirut

A través de la nostra entitat sòcia al terreny, el Secours Populair Libanais (SPL), volem contribuir al tractament de pacients que han sofert politraumatismes i que són atesos als diferents centres de salut coordinats per l’SPL, a Beirut i a d’altres localitats properes on estan sent derivades les persones ferides. Paral·lelament, els equips professionals i voluntaris de l’SPL estan ja habilitant albergs i refugis a diversos indrets de la ciutat i és necessari garantir aliments i recursos per a les persones que hi estan arribant.

Tots els diners recaptats amb la campanya aniran destinats a pal·liar aquestes demandes.

Beirut i la comunitat libanesa necessiten de la solidaritat internacional: Vols contribuir-hi?

(imatges: Wael Hamzeh/EFE i Anwar Amro/AFP)

Vols rebre el nostre butlletí?