Entre el 30 de setembre i el 6 d’octubre, les estudiants d’arts escèniques Joel Pla i Raquel Torrent de l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa; Joel Cabrera i Teia Martínez de l’escola Arsènic, Espai de Creació de Granollers; i Alberto Ruiz i Marta G. Otín, director i directora respectivament dels dos centres de teatre, van viatjar a Cisjordània (Palestina), en un intercanvi amb The Freedom Theatre, situat al camp de persones refugiades de Jenin.
Els actors i actrius van visitar les ciutats de Jerusalem, Jenin, Hebron, Bethlem, Nablus i Ramallah, acompanyats d’estudiants de The Freedom Theatre, així com del seu director artístic, Ahmed Tobasi, i el seu director general, Mustafa Sheta.
Durant la seva estada a Jenin, van participar en classes conjuntes amb l’objectiu de conèixer la feina que desenvolupa The Freedom Theatre entorn la resistència cultural i el context del teatre. A principis de l’any que ve, 2023, estudiants palestins viatjaran a Catalunya per tal de presentar una performance conjunta entre els actors i actrius catalans i palestins.
El grup d’estudiants català va poder constatar la situació que viu actualment Jenin, on des de les protestes del mes de maig de 2021 han estat assassinades 52 persones palestines durant les batudes dutes a terme per l’exèrcit israelià.
Al camp de persones refugiades d’aquesta població hi viuen 15.000 persones, en un entorn de violència creixent i on les persones joves no tenen oportunitats de sortir-ne.
A banda, a Hebron, van visitar l’escola Yes Theatre, que realitza suport psicosocial a la població palestina mitjançant tallers de ‘Drama for healing’.
Aquest viatge intercanvi s’emmarca dintre de la iniciativa ‘Som Constructores’. Va estar precedit d’una formació sobre el context d’ocupació israeliana sobre els territoris palestins; i també de diversos tallers de teatre i resistència cultural a Catalunya, de la mà d’Ahmed Tobasi i de Zoe Lafferty, directora associada de The Freedom Theatre.
‘Som Constructores’ pretén empoderar nous agents de canvi: en aquest cas, l’entramat cultural català. Vol que les persones que participen de les activitats del programa liderin una cultura de solidaritat internacional, i també vol incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau.