A Colòmbia, unes 140.000 famílies es dediquen al cultiu de la coca com a mitjà per guanyar-se la vida. Moltes de les que estan al capdavant d’aquest treball són dones, afectades per l’impacte del narcotràfic i per la violència estructural d’una societat patriarcal immersa en un conflicte que ha durat més de mig segle.

Ara, en el marc d’un procés de consolidació de pau encara molt incert, les dones cocaleres han d’enfrontar el dilema entre acollir-se al pla governamental de substitució de cultius (amb les possibles represàlies dels grups armats que controlen el territori) o bé continuar mantenint la seva activitat. Com es presenta aquesta possible transició? Quines amenaces assetgen avui aquestes dones? A què aspiren?

Dones cocaleres colombianes

‘Les dones cocaleres davant dels reptes del procés de pau a Colòmbia’ és un projecte de l’Associació Catalana per la Pau en col·laboració amb el periodista Javier Sulé, la periodista i documentalista Milo del Castillo i  el cineasta German Reyes, que vol fer visible el dia a dia de les dones cocaleres a les regions de Tumaco i Catatumbo, dues zones que mantenen el major nombre de cultius il·legals de tot el país i sofreixen encara en aquests moments els devastadors efectes del conflicte armat sobre el territori i el medi ambient.

A través d’un reportatge audiovisual i diferents peces periodístiques, s’analitzarà aquesta problemàtica des de la mirada i la veu de diverses dones, centrant la narració en el seu dia a dia, per a estendre l’anàlisi a altres temes paral·lels. La difícil construcció de pau (amb les constants amenaces i assassinats a líders i lideresses socials), la gestió del territori (pendents d’una reforma rural integral que reguli el dret a la terra) o la manera com el negoci del narcotràfic impacta en les poblacions del sud (a nivell econòmic, ambiental, social i cultural) són alguns dels aspectes que s’abordaran.

Aquest és un dels 12 projectes premiats per Lafede.cat – organizaciones para la justicia global en la III edició de la Beca DevReporter, que al seu torn s’emmarca dins del projecte europeu Frame, voice, report!

La Beca DevReporter té com a objectiu fomentar l’elaboració i publicació de reportatges periodístics de qualitat que aprofundeixin en les causes de les injustícies i les desigualtats, per contribuir a la construcció de la justícia global.

(imatge: Fundación Ideas para la Paz)

Vols rebre el nostre butlletí?