A la República Democràtica del Congo l’epidèmia de coronavirus ha esclatat just en el moment en què el país es preparava per donar per tancat el pitjor brot d’Ebola de la seva història (i el segon més important que s’ha produït fins ara a nivell mundial).

Tot i l’experiència acumulada per la població congolesa en la batalla contra malalties infeccioses greus, la nova epidèmia suposa un gran desafiament en un país que presenta moltes dificultats i on un elevat nombre de persones viuen amuntegades en espais reduïts (la capital, Kinshasa, aplega uns 12 milions d’habitants, la majoria en condicions molt precàries) i treballen en els sectors de l’economia no formal.

Dintre de la campanya que hem engegat juntament amb l’Associació Catalunya-Líban i l’Associació Acció Internacional per la Pau – IAP Catalunya per fer front a l’emergència de la Covid-19 estem treballant a la República Democràtica del Congo amb l’organització Etoile du Sud, per tal de contribuir a la formació i sensibilització de la població en la prevenció d’aquesta malaltia.

El projecte es duu a terme a la capital del país, Kinshasa, i a la regió de Kivu Nord. Concretament, a 20 barris dels municipis de Barumbu, Kinshasa i Limete, a la ciutat-província de Kinshasa, a les ciutats de Beni i Butembo i al territori de Beni, sota una premissa bàsica: aconseguir la implicació de la població en la lluita contra l’epidèmia, mitjançant el reforç de les organitzacions de base pel dret a la salut dels barris, pobles i comunitats i la mobilització comunitària.

Emergència Covid-19 RD Congo

Amb materials didàctics i amb els elements de protecció, els i les militants de base per la salut i membres dels Comitès Populars de Salut fan sensibilització porta a porta per informar sobre la malaltia i formar la població sobre les mesures preventives i les formes d’actuar en cas de possible contagi. L’objectiu és arribar a 15.000 llars.

També es farà sensibilització específica a professionals dels mitjans de comunicació per tal que la informació i la correcta prevenció arribi al major nombre possible de persones. A Kivu Nord, aquest treball es reforça amb tres equips clínics mòbils (un tot terreny i dues motos), amb els quals es desplaça un equip voluntari de professionals de la salut que visita periòdicament els diferents barris i pobles, juntament amb els integrants dels comitès de salut popular. Paral·lelament, es presta atenció sanitària de proximitat.

Els fons recollits es destinaran a:

  • Adquisició de materials per a la confecció d’eines de protecció (bates i mascaretes)
  • Accions porta a porta per informar sobre la malaltia, les mesures higièniques, resoldre dubtes i fer enquestes per elaborar un mapa de la situació de la població en les zones d’intervenció
  • Disseny i distribució de material informatiu, formatiu i de comunicació
  • Compra de material de difusió (megàfons i grups electrògens)
  • Disseny de plans de resposta primerenca a la malaltia
  • Elaboració i publicació d’un estudi de salut i sanitari de les zones d’intervenció

Lluitar contra la pandèmia és també lluitar contra la pobresa

Fes una donació / Compra la mascareta solidària

Vols rebre el nostre butlletí?