El passat mes de maig l’Associació Catalana per la Pau, l’Associació Catalunya-Líban i l’Associació Acció Internacional per la Pau–IAP Catalunya vam engegar conjuntament la campanya ‘Emergència Covid-19: pel dret a la salut, protegim les persones més vulnerables’.
Aquesta iniciativa de sensibilització i captació de fons s’ha adreçat a quatre països (Colòmbia, el Líban, la RD Congo i Mali) on totes tres organitzacions treballem des de fa molts anys i on la nostra acció coordinada amb les entitats sòcies locals ens assegura poder oferir una resposta adequada a les necessitats reals de les poblacions afectades.
A COLÒMBIA, estem treballant amb la Corporación Alterpaz a diversos Espais Territorials de Capacitació i Reincorporació (ETCR) dels departaments d’Antioquia, Tolima, Caquetá, Chocó i Cesar.
La població excombatent és una de les més afectades per la pandèmia: la Covid-19 no ha fet sinó augmentar les dificultats ja prèvies per a la implementació de l’Acord de Pau signat entre el Govern i les FARC-EP del qual tot just ara es compleixen quatre anys.
Molts dels projectes productius que es desenvolupen als ETCR s’han vist retardats o directament paralitzats arran de la crisi sanitària.
Alguns han pogut readaptar-se més fàcilment amb un enfocament cap a la prevenció del coronavirus; és el cas dels projectes de tipus tèxtil, que ja disposaven de la maquinària necessària per, per exemple, cosir mascaretes o material sanitari.
Què s’ha fet fins ara?
Els fons recollits han servit per comprar materials per a la confecció de mascaretes –tela, clips nasals, fils, borses, segelladores, etc.- i cobrir despeses derivades de la producció i el transport.
En total, s’han confeccionat unes 10.000 mascaretes als ETCR de Brisas/La Florida (Chocó), Tierra Grata (Cesar) i Llano Grande (Antioquía), que s’han distribuït entre persones excombatents, les seves famílies i membres de les comunitats locals.
Una altra acció destacada ha estat la tasca de sensibilització sobre la importància de la prevenció.
Així, s’han dut a terme xerrades virtuals específicament adaptades als contextos concrets de cada ETCR i a la realitat sanitària que es viu en aquests territoris rurals. També s’han dissenyat i repartit fullets informatius.
Al LÍBAN, la incidència s’ha centrat a la regió d’Akkar, fronterera amb Síria, i a El Dahie-Bourj El Barrajne, un barri del sud de Beirut, mitjançant accions d’ajuda alimentària coordinades des del Secours Populaire Libanais (SPL) i l’Associació per a la Construcció i Solidaritat d’Atenció Social.
Totes dues zones presenten un alt risc de vulnerabilitat: la primera és una de les més marginades del país i en els darrers anys s’ha vist força afectada per les inclemències climàtiques; la segona acull una gran part dels campaments de persones refugiades palestines i sirianes que hi ha a la capital libanesa.
Al Líban, amb l’esclat de la crisi sanitària ha plogut sobre mullat. El país venia arrossegant des de feia temps una forta crisi econòmica i financera, que l’explosió al port de Beirut del passat 4 d’agost ha incrementat encara més.
Què s’ha fet fins ara?
Els fons recollits s’estan destinant a la compra d’aliments i l’elaboració de paquets alimentaris bàsics; a despeses de transport, i al disseny i distribució de material informatiu i formatiu.
Concretament, s’han repartit paquets alimentaris (arròs, cigrons, llenties, conserves de tomàquet) i material de neteja (sabó de mà i desinfectants) a 350 famílies libaneses (1.400 persones) i 100 famílies refugiades sirianes (600 persones). També s’han distribuït pots de llet en pols a 200 nens i nenes (dos pots per infant).
Al mateix temps, s’està posant èmfasi en la informació i prevenció sobre el contagi de la malaltia, mitjançant accions de sensibilització als carrers i espais d’alta concentració popular.
A la RD CONGO i en col·laboració amb Etoile du Sud, la campanya s’està desenvolupant a la ciutat-província de Kinshasa, a la regió de Kivu Nord i al territori de Beni. El context en aquestes àrees és ja de per sí prou complex: les condicions sanitàries són molt precàries i les epidèmies, habituals. De fet, la de coronavirus va esclatar just en el moment en què el país es preparava per donar per tancat el pitjor brot d’Ebola de la seva història.
L’objectiu principal és, per tant, sensibilitzar i formar la població entorn la prevenció, tot incidint de manera especial en els líders comunitaris i en el reforç de les organitzacions de base pel dret a la salut.
Què s’ha fet fins ara?
S’han format sobre prevenció de la malaltia 45 activistes, 37 membres de les estructures dels comitès populars de salut dels barris de Barumbu, Limete i Kinshasa, i 250 militants de base per la salut.
Paral·lelament, s’han realitzat accions de sensibilització i informació als barris dels municipis de Barumbu, Limete, Kintambo i Kinshasa, tot arribant a més de 3.500 llars, a 180 autoritats locals i a 210 líders i lideresses de barri.
També s’ha visitat espais concorreguts i de trobada, com centres d’ensenyament, esglésies i llocs de culte o escoles. En aquests espais, s’han repartit 100 ampolles de detergent alcohòlic i 15 bidons de lleixiu de 5 litres.
Finalment, s’han fabricat mascaretes i armilles de protecció per a un centenar d’activistes que desenvolupen tasques de sensibilització als barris.
A MALI, les accions es duen a terme amb l’Association Malienne de Solidarite et de Coopération Internationale pour le Développement (AMSCID) als camps de desplaçats del districte de Bamako, que són espais superpoblats i equipats de manera extremadament precària.
Què s’ha fet fins ara?
Els fons han servit per arribar a més de 1.600 famílies desplaçades, superant-se el nombre estimat en un començament. A banda de rebre informació i sensibilització, se’ls han lliurat kits sanitaris (sabó i mascaretes) i alimentaris (arròs, sucre i oli).
A tots quatre països, l’emergència continua. Ens vols donar un cop de mà?
Lluitar contra la pandèmia és també lluitar contra la pobresa
Fes una donació / Compra la mascareta solidària
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024