A Colòmbia, entre 130.000 i 180.000 famílies es dediquen al cultiu de la coca com a mitjà per guanyar-se la vida. Moltes de les que n’estan al capdavant són dones, afectades per l’impacte del narcotràfic i per la violència estructural d’una societat patriarcal immersa en un conflicte que ha durat més de mig segle.

Ara, en el marc d’un procés de consolidació de pau encara molt incert, les cocaleres han d’enfrontar el dilema entre acollir-se al pla governamental de substitució de cultius o bé seguir mantenint una activitat criminalitzada, però que els permet sobreviure i treure endavant els seus fills.

‘Les dones cocaleres davant dels reptes del procés de pau a Colòmbia’ és un projecte de l’Associació Catalana per la Pau en col·laboració amb el periodista Javier Sulé, la periodista i documentalista Milo del Castillo i  el cineasta German Reyes, que vol fer visible el dia a dia de les dones cocaleres a les regions de Tumaco i Catatumbo, dues zones que mantenen el major nombre de cultius il·legals de tot el país i sofreixen encara els devastadors efectes del conflicte armat sobre el territori i el medi ambient.

Més informació i pressupost

Aquest projecte és una de les 12 propostes premiades per lafede en la III edició de la Beca DevReporter, que al seu torn s’emmarca dins del projecte europeu Frame, voice, report! La beca té com a objectiu fomentar l’elaboració i publicació de reportatges periodístics de qualitat que aprofundeixin en les causes de les injustícies i les desigualtats, per contribuir a la construcció de la justícia global.

Beca DevReporter

Vols rebre el nostre butlletí?

Reportatge

‘Dones cocaleres a Colòmbia’ és la peça periodística central d’aquest projecte. Un documental emès al programa ‘Latituds’ del Canal 33, que retrata la vida d’aquestes dones i els reptes a què s’enfronten actualment.

Producció: Javier Sulé
Direcció: Milo del Castillo
Fotografia i muntatge: German Reyes
So directe: Eloisa Arcillo, Estephany Cano

Mira el reportatge

Beca DevReporter

Articles

Vides cocaleresAra

Les dones que conreen coca a Colòmbia pateixen tots els impactes d’estar vinculades a una economia criminalitzada, però és l’únic cultiu que els brinda oportunitats per sobreviure i assegurar el futur dels seus fills.

El cultivo de la coca, el salvavidas de muchas familias colombianasYo Dona (El Mundo)

En las zonas más pobres y olvidadas de Colombia miles de mujeres se dedican al cultivo de la coca, en primera línea de un negocio ilegal que mueve millones. Su relación con la planta de la que se extrae la cocaína es ambivalente: les permite sacar adelante a sus hijos, pero saben que trae destrucción. Si pudieran, todas cambiarían su forma de sustento.

Las mujeres de la coca quieren salir de ellaPlaneta Futuro (El País)

No son narcotraficantes. Son agricultoras colombianas que trabajan de sol a sol y sufren por estar vinculadas a una economía criminalizada. Pero es el único cultivo que les brinda oportunidades para sobrevivir.

Viure i malviure de la cocaEl Punt Avui

Moltes dones indígenes ‘awa’ del sud de Colòmbia cultiven coca per sobreviure. La guerra i el narcotràfic els han portat la destrucció territorial, la pèrdua de la seva cultura i alts nivells de violència.

La vida silenciada de les dones cultivadores de cocaEl Periódico de Catalunya

Segons l’últim informe mundial sobre drogues de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), hi ha més de 18 milions de persones que consumeixen cocaïna al planeta, majoritàriament als EUA i Europa.

Beca DevReporter

Articles relacionats