Les deu exposicions finalistes de la IV edició del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona s’exhibiran als carrers de la ciutat, repartides per tots els districtes de la capital catalana. En aquesta edició, s’han presentat 336 projectes fotogràfics de 301 fotògrafs i fotògrafes.
EXPOSICIONS i UBICACIÓ // Del 10 de desembre fins al 10 de gener de 2025
Nido de aves, de David Diaz Arcos
El fotògraf equatorià ens presenta un projecte fotogràfic sobre adolescents supervivents de tràfic amb fins d’explotació sexual a Quito, qui, gràcies a la Fundació Alas de Colibrí, reben suport terapèutic, artístic i emocional per reconstruir les seves vides. El tràfic afecta a 2,5 milions de persones a tot el món, sent el tercer negoci il·lícit més lucratiu després del tràfic de drogues i armes.
Districte: Ciutat Vella / Escola Pere Vila – passeig de Lluís Companys, 18
Los dos muros, d’Alejandro Cegarra
El fotògraf veneçolà ens mostra com Mèxic, sota pressió dels Estats Units, ha adoptat polítiques migratòries restrictives que inclouen batudes, denegació de visats humanitaris i deportacions ràpides. Les persones migrants queden atrapades a ciutats frontereres perilloses i enfronten criminalització.
Districte: L’Eixample / Seminari Conciliar – Carrer del Consell de Cent, 272
La guerra del Sudan, de Finbarr O’Reilly
El fotògraf irlandès documenta les seqüeles de la guerra al Sudan, que ha deixat milers de morts, 13 milions de persones desplaçades i ha posat en risc de fam la meitat de la població del país. La seva feina se centra en un camp de persones refugiades a Txad, on 700.000 sudanesos i sudaneses han buscat refugi. Un conflicte oblidat i promogut pels Emirats Àrabs, aliat dels Estats Units, per un costat, i Rússia i l’Iran, per l’altre costat, buscant influència regional i recursos com l’or.
Districte: Sants-Montjuïc / CAI La Marina – Carrer del Foc, 93-97
Retomada da terra, de Renaud Philippe
El fotògraf canadenc documenta la lluita dels guaranís al Brasil per recuperar les seves terres ancestrals, arravatades històricament. Aquest conflicte, marcat per la violència de l’agronegoci i el recolzament policial local, deixa desenes de víctimes a l’any. La seva lluita no és només per la supervivència com a poble, és també ambiental: on tornen els guaranís, el bosc es regenera.
Districte: Les Corts / Recinte de la Maternitat-Institut Les Corts- Carrer de Mejía Lequerica


La herida invisible, de Santiago Mesa
El fotògraf colombià explora els impactes del conflicte armat a la salut mental d’una comunitat Emberá de la regió del Chocó, marcada per l’alarmant taxa de suïcidis i els nombrosos intents de treure’s la vida. Les principals víctimes són dones i joves, afectades per la constant angoixa de la guerra, el reclutament forçat i el desplaçament.
Districte: L’Eixample / Seminari Conciliar – Carrer del Consell de Cent, 272
Inclusive Nation, de Marijn Fidder
La fotògrafa holandesa explora la vida de persones amb discapacitat a Uganda, un país amb lleis que els garanteix educació per la infància i feina per persones adultes. En un context on el 80% de les persones amb discapacitat viuen a països empobrits, Uganda es converteix en un exemple de societat més inclusiva i compromesa en millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.
Districte: Ciutat Vella / Escola Rius i Taulet, Plaça Lesseps, 19
Gaza, sota bombardejos i gana, de Mustafa Hassona
Les imatges del fotògraf palestí capturen de manera impactant la magnitud del patiment que viu la població de la Franja de Gaza. Allí, més de 40.000 civils han perdut la vida, dels quals la meitat eren nens, nenes i dones; a més, més de 110.000 persones han resultat ferides, i la majoria dels seus residents han estat desplaçats de casa seva. Així mateix, Israel ha acabat amb la vida de 180 periodistes i ha destruït el 80% dels habitatges.
Districte: Horta-Guinardó / Casal Mas Guinardó – Plaça Salvador Seguí, 2
Petra Olum, de Nicola ‘Ókin’ Frioli
La lluita i la resistència dels pobles indígenes de l’Amazònia equatoriana davant de l’extractivisme que contamina terres, aigua i boscos. Durant dècades, la selva tropical de l’Equador ha patit desastres ambientals causats per vessaments de petroli. Les comunitats afectades han aconseguit victòries històriques com a demandes contra Chevron-Texaco i referèndums per frenar la perforació petrolera al Parc Nacional Yasuní, però l’activitat extractiva segueix amenaçant una de les regions més biodiverses del món.
Districte: Nou Barris / Institut Escola Trinitat Nova (carrer Chafarinas cantonada amb carrer Pedrosa)
Mapuche, el retorno de las voces antiguas, de Pablo Ernesto Piovano
El fotògraf argentí ens acosta la realitat del poble maputxe, habitant ancestral de la Patagònia, que resisteix a segles de genocidis i maltractaments, i avui defensa les seves terres davant de les indústries extractivistes a Xile i l’Argentina.
Districte: Sant Andreu / Escola Pegaso – Carrer Dublín, 5
Shred the patriarchy, de Chantal Pinzi
La fotògrafa italiana documenta com algunes dones de l’Índia desafien el patriarcat practicant skateboard com a acte de resistència que trenca normes socials i estereotips en un país de més de 1.400 milions d’habitants i marcat per la discriminació de gènere.
Districte: Sant Martí / Centre Cívic del Besòs i el Maresme – Rambla Prim, 87-89


EXPOSICIONS FORA DE CONCURS
Paral·lelament, el Festival ha programat cinc exposicions fora de concurs. Una d’aquestes, titulada Gaza, ha estat realitzada per diverses persones reporteres de Palestina, i ha estat impulsada i produïda per l’Associació Catalana per la Pau.
Gaza, diversos autors
L’exposició realitzada per diversos reporters gazatís és un tribut a la capacitat de supervivència del poble palestí. Un treball que ens mostra com als carrers de Gaza, plenes de mort i destrucció, segueix habitant-hi la dignitat. Les famílies reconstrueix allí una i altra vegada el que han perdut, i els infants continuen somiant sota cels marcats pel conflicte. A cada mirada, a cada gest, Gaza demostra que, inclús sota les circumstàncies més brutals, l’esperit humà pot brillar amb una força indestructible.
Districte: Les Corts / Recinte de la Maternitat – Travessera de les Corts, 131
Colombia, objectivo: la paz, d’Alexa Rochi i Federico Ríos Escobar
El novembre de 2016, Colòmbia va posar fi a més de 50 anys de conflicte armat amb les FARC-EP. En aquesta exposició, la fotògrafa Alexa Rochi, que va ser guerrillera de les FARC i firmant de pau; i Federico Ríos Escobar, fotògraf que ha documentat el conflicte durant més d’una dècada, ofereixen les seves perspectives sobre la història recent del país. La mostra, produïda per International Action for Peace i curada per Consuelo Bautista, reivindica l’esperança i els nous camins per superar el conflicte.
Districte: Sant Martí / Centre Cívic del Besòs i el Maresme – Rambla Prim, 87-89 (sala interior)
¿Qué comemos?, de Más Retina
Com s’alimenta Barcelona i la seva àrea metropolitana i quin impacte té això amb les societats del Sud Global i del Nord? Aquest treball de producció pròpia i llarg alè es planteja aquesta pregunta, reconeixent i valorant les iniciatives que proposen alternatives cap a un model agroalimentari sostenible, algunes de les quals es mostres en aquesta exposició.
Districte: Sants-Montjuïc / Escola Lluís Vives – Carrer de Canalejas, 107
Ni una más, de Nayeli Cruz Bonilla
Més del 60% de les dones a Mèxic han patit algun tipus de violència de gènere al llarg de la seva vida. El 2022, 3.800 dones van ser assassinades de forma violenta. Com a resposta, la lluita feminista als carrers de Mèxic ha emergit amb força per crear consciència i pressionar al govern per tal que prengui mesures.
Districte: Nou Barris / Biblioteca Zona Nord – Mària Sánchez – Carrer Vallcivera, 3
El eterno retorno del migrante, d’Esteban Biba
Els anys passen i les condicions de vida dels pobles d’Amèrica Central continuen expulsant a milers de persones cada any cap els Estats Units. El passat, present i futur sembla ser només migrar, fugir i caminar cap el Nord, bé sigui sol, en mans de traficants o en caravanes de migrants.
Districte: Nou Barris / Carrer Marie Curie, 18-20
A més, des de l’organització del Festival es duran a terme diferents activitats i conferències entorn als drets humans, el fotoperiodisme i la comunicació amb perspectiva de justícia global. Es realitzaran diversos tallers sobre drets humans i fotoperiodisme a escoles; i durant 10 dies, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, especialitzada en fotografia, donarà visibilitat al seu fons bibliogràfic de fotollibres sobre drets humans i justícia global.
El 14 de desembre s’anunciarà el treball guanyador de la IV edició del Festival Internacional de fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona, seleccionat pel jurat i que rebrà un premi de 3.000 euros.
El Festival és una idea original de Más Retina, i compta amb la col·laboració de l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.