Què és el teatre polític? Què fa que una performance teatral sigui o no política? Quina responsabilitat té cada artista cap a la seva societat?
Ahmed Tobasi, actor i director artístic de The Freedom Theatre de Jenin, Palestina, va plantejar respondre aquestes preguntes en els tallers que va impartir a diverses ciutats catalanes durant la seva estada a Catalunya, entre el 19 i el 26 d’abril. Va visitar Lleida, Tarragona, Girona, Barcelona, Manresa i Granollers.
Acompanyat per l’Associació Catalana per la Pau, els tallers que va impartir se centraven en el teatre polític i construcció de moviments: “A Palestina no hi ha cultura sense política. No hi ha cap escenari, cap teatre, que no inclogui contingut polític en les seves produccions. Totes les obres acaben parlant del que està passant al país i de la nostra vida quotidiana”, assegura Ahmed Tobasi.
Els tallers estaven dirigits a persones vinculades amb el món del teatre i a estudiants de teatre, principalment. Es van impartir a l’Escola d’Art Aula Municipal de Teatre de Lleida; a l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa; a l’Ateneu de Nou Barris i a la Sala Beckett, a Barcelona; a l’Escola de teatre El Galliner, a Girona; a l’Arsènic Teatre, a Granollers; i a l’Espai Jove Kesse, a Tarragona.
Tobasi és actor, director i educador amb experiència treballant a teatres palestins i internacionals. Actualment, és el director artístic de The Freedom Theatre, al camp de persones refugiades de Jenin. La seva trajectòria tan personal com professional està molt lligada a la lluita i resistència cultural del poble palestí: va néixer al mateix camp de Jenin, a Palestina, i dels 17 als 21 anys va ser presoner polític. Des de llavors, utilitza la cultura com a forma de resistència.
Durant la seva estada el va acompanyar Zoe Lafferty, artista anglesa i directora adjunta de The Freedom Theatre. La seva pràctica artística va de la mà amb l’activisme, la desobediència civil i la organització comunitària. “La feina que fem des de The Freedom Theatre es basa en buscar diferents vies per parlar, a través de l’art, del que està passant a Palestina a la comunitat internacional“, apunta Lafferty.
Aquests tallers s’emmarquen dintre de la iniciativa Som Constructores, que pretén seguir i enfortir el treball en xarxa i l’intercanvi d’experiències de la societat catalana, en aquest cas el sector de la cultura, amb entitats culturals de Palestina.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 4 setembre 2024