Arran de les inundacions ocorregudes a l’Estat espanyol a finals d’octubre del 2024, que van causar un fort impacte en diverses comunitats autònomes i de manera especialment greu en la Comunitat Valenciana, des de l’Associació Catalana per la Pau hem posat en marxa una sèrie d’accions per contribuir a pal·liar els efectes de la catàstrofe sobre les poblacions afectades.

Conjuntament amb el Socors Popular Francès (SPF), organització centenària que lluita contra la precarietat i l’exclusió a tot el món i amb la qual mantenim una llarga trajectòria de col·laboració i projectes comuns, el passat 26 de novembre vam visitar diferents entitats que operen al territori valencià. Prèviament, havíem contactat amb Treball Solidari per tal d’identificar correctament les necessitats més urgents i establir un pla de treball a curt i mitjà termini.

La primera trobada la vam fer amb la Koordinadora de Kolectivos del Parke Alcosa, una organització de veïns i veïnes d’Alfafar i Massanassa que treballa per fer front a l’atur, l’exclusió social i l’empobriment en un barri marcat per la identitat migrant i obrera. Gràcies al teixit social que hi havia ja consolidat en aquesta zona, s’ha pogut fer front a l’emergència provocada per la dana amb majors garanties: els habitants s’han organitzat ràpidament per gestionar l’ajuda material que els estava arribant; han ofert suport sanitari i psicològic a qui ho requeria; han coordinat voluntaris i voluntàries, i han realitzat servei a domicili per repartir menjar calent, entre moltes altres iniciatives.

L’SPF donarà suport econòmic i material a l’organització, no únicament per sumar a tot aquest esforç que ja està engegat, sinó també per tornar a equipar els espais de què disposaven i que han resultat malmesos per la gota freda.

La segona trobada va ser amb Aldis, a Paiporta, una associació sense ànim de lucre que treballa per recolzar persones amb discapacitat, i amb la qual es va acordar fer una aportació econòmica i material (joguines), a través del projecte ‘Papa Noel Verde’, de cara a les festes de Nadal.

La tercera i última trobada fou amb Algrà, un espai de creació autogestionat, impulsat per artistes escènics i gràfics. Amb la filosofia de l’art com a agent de canvi social i ubicat a l’Horta sud de València, a les portes del parc natural de l’Albufera, s’autodefineix com “un espai d’art, pensament crític i ecologisme”.

La dana ha destruït una bona part del material de què disposava l’organització per a les seves activitats culturals i des de l’Associació Catalana per la Pau tenim previst donar-los suport mitjançant diferents vies, que encara estan per concretar.

Finalment, el personal tècnic de l’SPF es va reunir també amb la Fundació Cepaim i amb la Federació Valenciana de Persones con Discapacitat Intel·lectual (FEVADIS). Properament efectuarem un nou viatge a terreny per seguir identificant necessitats i possibles línies de treball conjunt.

cartell dana valència