Des del 8 d’octubre del 2023, Israel comet de manera continuada crims de guerra i de genocidi a Palestina i al Líban, amb bombardejos indiscriminats contra la població civil que no compleixen amb els convenis internacionals. Un any després de l’inici d’aquests atacs, la situació humanitària al Líban presenta nivells crítics.

El país arrossega des del 2019 una profunda crisi econòmica, política i social, herència d’un procés històric de privatització, corrupció i d’un règim polític sectari. La moneda local ha perdut més d’un 95% del seu valor, provocant nivells d’hiperinflació i augmentant les taxes de pobresa i pobresa extrema. A més, des del 2011, és el país del món amb la major concentració de persones refugiades tant per càpita com per quilòmetre quadrat (1 de cada 5 persones que viu al Líban és refugiada siriana i 1 de cada 4 és refugiada).

Amb un estat fallit i una manca de recursos públics per als sectors sanitari, d’educació o les infraestructures bàsiques (electricitat, aigua, gestió de residus, etc.), la capacitat de resposta davant la situació actual d’emergència per part del govern libanès és molt limitada. És essencial, per tant, que la solidaritat internacional doni suport a les organitzacions humanitàries, sanitàries i de la societat civil que estan assistint les necessitats de la població desplaçada i les víctimes dels atacs.

Per aquest motiu, des de l’Associació Catalunya-Líban, l’Associació Catalana per la Pau, la Fundació ACSAR i la Fundació Flama s’ha impulsat una campanya d’ajut humanitari en solidaritat amb les persones desplaçades internament d’un extrem a l’altre del territori libanès. Els fons que es recaptin amb aquesta iniciativa es destinaran al Socors Popular Libanès (SPL), una organització amb 50 anys d’experiència desenvolupant actuacions d’acció humanitària en context de guerra, conflicte i emergències.

Des d’un primer moment, els equips especialitzats de l’SPL han estat oferint una resposta d’emergència integral i coordinada través de la seva xarxa de d’atenció mèdica i social. D’una banda, als 22 centres sanitaris d’atenció primària operatius a les regions es proporciona atenció mèdica i cures a persones amb ferides lleus i malalties cròniques. De l’altra, a l’Hospital de Nabatieh, al sud del país, s’hi atenen pacients que necessiten intervencions quirúrgiques complexes i equips especialitzats. Primordialment, fan falta més subministraments mèdics, ambulàncies, combustible per als generadors d’electricitat i aliments per als pacients.

En paral·lel a la tasca sanitària, l’SPL realitza actuacions d’acollida a persones desplaçades, als set centres amb capacitat per a 1.000 famílies que té en funcionament. Aquí les necessitats consisteixen fonamentalment en aconseguir aliments, aigua potable i productes de primera necessitat (mantes, matalassos, productes d’higiene, gas butà, fogonets, etc.). En aquests centres col·lectius també es realitzen revisions mèdiques per a infants, gent gran, dones embarassades i persones amb malalties cròniques.

Més informació a solidaritatliban.cat

(il·lustració: Nadine Feghaly)

il·lustració explosió líban

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats