Els dies 3 i 5 de març tindran lloc a Barcelona i Sant Boi de Llobregat, respectivament, dos concerts solidaris d’Aeham Ahmad, músic sirià-palestí conegut com ‘el pianista del camp de refugiats de Yarmouk’. La iniciativa té com a principal objectiu sensibilitzar la ciutadania catalana sobre la situació de les persones afectades per la guerra de Síria que arriben a Europa buscant refugi.

El primer concert tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona el dia 3 de març a les 19.30h. Comptarà amb la participació especial de Cordes del Món, un projecte nascut a Parets del Vallès que incorpora l’antropologia als seus espectacles, a través de creacions musicals de base tradicional, jazz o experimentació.

El segon concert serà a l’Escola de Música Blai Net de Sant Boi de Llobregat el dia 5 de març a les 12.30 hores.

En el marc de les accions OFF Concurs del Concurs Internacional de Música Maria Canals (MCB), Ahmad oferirà el proper 2 de març una actuació musical amb un piano de gran cua a la Plaça del Rei de Barcelona. En el mateix espai i a les 11 hores, es farà també la lectura d’un manifest conjunt signat pel MCB i l’ACP per reivindicar la pràctica musical com a llenguatge universal que trenca barreres i apropa les persones de tots els orígens i indrets.

El músic català Jordi Savall, recentment guardonat amb el ‘Premi Ciutat de Barcelona’, serà l’encarregat de llegir el manifest. Savall ha engegat recentment el projecte intercultural ‘Orpheus XXI’, que compta amb el suport del programa europeu ‘Refugee Integration Projects’ i té com a objectiu contribuir a desenvolupar el talent musical de joves refugiats i immigrants.

El piano de cua estarà disponible durant tot el dia per a tothom qui el vulgui tocar.

Aeham Ahmad
Aeham Ahmad

Sigui quin sigui el seu nivell, qualsevol vianant podrà donar suport a la causa dels refugiats a través de la música i compartir el moment a les xarxes socials amb el hashtag #PianoPelsRefugiats.

Nascut a Damasc l’any 1988, Aeham Ahmad va donar-se a conèixer fa uns anys a través de les xarxes socials on se’l podia veure tocant el seu vell piano enmig dels carrers buits i els edificis derruïts del camp de refugiats de Yarmouk, a pocs quilòmetres de la capital siriana. Amb el pas dels dies, Ahmad va esdevenir un símbol de resistència contra la barbàrie i la destrucció causades per la guerra.

L’abril de 2015, les forces islamistes de l’ISIS es fan amb el control del 90% del camp. Aviat li cremaran el piano, seguint el precepte de prohibir qualsevol mena d’expressió musical. A partir d’aquell moment i conscient que la seva vida corre perill, es veu forçat a fugir, deixant enrere la família.

Recorrent una de les rutes més transitades (Turquia, Grècia i els Balcans) arriba a Alemanya, concretament a la ciutat de Wiesbaden, on resideix des de llavors. Un any després de la fugida, la seva dona i els seus dos fills han pogut retrobar-se amb ell.

Des de la seva arribada a Alemanya ha actuat a nombrosos concerts a diverses ciutats. El 18 de desembre de l’any passat, se li va concedir el ‘Premi Internacional Beethoven pels Drets Humans, Pau, Inclusió i Lluita contra la Pobresa’.

La iniciativa s’emmarca en la Campanya d’acció humanitària amb les persones refugiades a Jordània, el Líban i l’Iraq engegada fa uns mesos des de l’Associació Catalana per la Pau amb la finalitat de proporcionar ajuda humanitària urgent a les persones que arriben refugiades a aquests tres països i en la qual hi col·laboren la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO i l’Associació Catalunya-Líban, amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de diferents ajuntaments catalans.

Vols rebre el nostre butlletí?