Set intèrprets, sota una llum tènue i amb una escenografia sòbria, van parlar, des de Barcelona, en nom de 68 milions i mig de persones al món, segons l’última xifra que va facilitar l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) el passat 2018.

A totes elles les uneix la seva condició vital actual: són refugiades. Aquest cap de setmana, la companyia de circ palestí Palestinian Circus School (PCS) va alçar la veu per totes elles per tal que la societat no les oblidi i prengui consciència de què suposa viure sense una llar, privat de records i possessions i, en molts casos, lluny dels éssers estimats.

Aquest era l’objectiu principal que pretenia aconseguir l’espectacle SARAB (‘miratge’ en àrab), fruit d’un intens treball d’investigació i introspecció dels membres de la companyia. L’Alaa, l’Ahmed, en Mohammed, la Nour, en Hazar, la Marah i l’Isam parlaven en nom de tots els refugiats i, alhora, com a part d’aquest col·lectiu ja que PCS, nascuda  l’any 2006, treballa amb refugiats palestins.

Sarab - Palestinian Circus School

Tal i com van explicar els set intèrprets acompanyats pel cofundador de PCS, Shadi Zmorrod, la seva obra és el resultat de la profunda documentació i de moltes converses amb refugiats d’arreu per conèixer quins sentiments són comuns i quina és la situació de tots ells. Per això, un dels leitmotiv de la funció era una maleta, icona del periple que viuen totes les persones refugiades, que comença en el moment en què han d’abandonar de manera precipitada casa seva i només es poden endur el que els cap en un objecte tan reduït. Fugir a corre-cuita implica posar un punt i a part a la teva vida. Adoptar la condició de refugiat obliga que tot passi a un segon pla i s’interrompi, com passa amb les noces que es representen a SARAB.

Sarab - Palestinian Circus School

Els més de 600 espectadors que van omplir de gom a gom l’Ateneu Popular 9 Barris dissabte i diumenge, van poder copsar en primera persona la por, la desesperació i l’angoixa que senten els refugiats, i van entendre les traves que els posa l’administració en l’intent de refer les seves vides. De fet, un dels moments més corprenedors de la funció va ser justament la recreació dels entrebancs legals amb què es troben els refugiats a l’hora de demanar asil o fer qualsevol tràmit institucional, escenificat amb el rebuig o el llançament de les peticions d’asil que reben els països europeus, principalment.

Gràcies a la bona afluència de públic, tant PCS com l’Associació Catalana per la Pau creuen haver acomplert l’objectiu principal de SARAB i del projecte en què s’inscriu, Palestina Batega: donar la veu al poble palestí a través de les diferents expressions culturals, com la música, el teatre, el cinema, el circ o la poesia.

Per tal de fer arribar aquest missatge al màxim nombre de ciutadans catalans possibles i crear sinergies culturals, PCS ha dut a terme diferents visites a altres companyies de circ com La Central del Circ, el Circ Cric o el Centre de les Arts Rogelio Rivel. Alhora, els components de Palestinian Circus School han pogut visitar el Kasal de Joves Roquetes; han fet descobrir Palestina i la seva situació a infants de diferents esplais a través d’una iniciativa amb Quart Món; i han conversat amb alumnes de l’Escola Antaviana.

Vols rebre el nostre butlletí?