En un món com l’actual, travessat per crisis múltiples i interdependents que desencadenen i aprofundeixen en un grau cada vegada major de desigualtat i vulneracions de drets de tota mena, l’accés a la terra continua sent un motor polític i social decisiu.

Dels feixismes europeus a les dictadures llatinoamericanes, de la revolució xinesa a les guerrilles colombianes, quantes seqüències polítiques han tingut com a teló de fons la mala distribució de la terra? Des de la història dels Estats Units fins a la Rússia d’avui, des de la Xina fins als països del Golf que inverteixen en terres a diferents parts del món, quants països han expressat el seu desig de poder i seguretat a través de la propietat de la terra? Dels kurds als tibetans, dels palestins als uigurs xinesos, quants pobles han vist com els arrabassaven les seves terres i obstaculitzaven el seu somni de reconeixement?

Al llibre Tierra, poder y conflictos. Una agrohistoria del mundo, Pierre Blanc, enginyer i expert en geopolítica de les dinàmiques agràries, planteja una revisió de la història contemporània situant la qüestió de la terra en el centre de les lògiques del poder.

L’edició en castellà, publicada per Icària Editorial, és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau que s’emmarca en la tasca que l’entitat realitza en l’àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament lligada a la qüestió del dret a l’alimentació i la seva relació amb el dret a la terra.

El llibre es presentarà el dimecres 29 de maig a les 18 hores a la seu de Lafede.cat (Tàpies 1-3, Barcelona) i comptarà amb la participació de Pierre Blanc.

Sobre l’autor

Pierre Blanc és enginyer i doctor en geopolítica. És professor de geopolítica a Sciences Po Bordeaux i a Bordeaux Sciences Agro. També és professor visitant a diverses universitats de França, Itàlia i el Líban. Investigador al LAM (CNRS/Sciences Po Bordeaux).

Els seus treballs de recerca i docència se centren especialment en la geopolítica de l’Orient Mitjà i la geopolítica de les dinàmiques agràries en aquesta regió i a tot el món. És redactor cap de la revista Confluences Méditerranée i director de la Biblioteca IREMMO, de l’Institut de Recerca i Estudis sobre el Mediterrani i l’Orient Mitjà.