En el Dia Internacional dels Drets Humans, des de l’Associació Catalana per la Pau reivindiquem que seguim compromeses en la defensa dels drets humans a les Filipines i en la protecció de les defensores del país.
En aquest sentit, als voltants del dia 10 de desembre, acompanyem l’advocada filipina Czarina Musni, exiliada a Catalunya a causa de la seva feina com a defensora dels drets humans, en una sèrie d’activitats d’incidència arreu del país sobre la situació a Filipines.
Destaquem els següents esdeveniments:
· 25 de novembre: participació de l’advocada Musni de les XVIII Jornades “Drets Humans i Immigració” de Motril, en un debat sobre drets humans. Va ser convidada per la Fundación por la Abogacía.
· 27 de novembre: participació de Jandeil Roperos, membre de Karapatan i presidenta de la National Union of Students of the Philippines (NUSP) al Youth Forum del Consell de la Joventut de Barcelona.
· 2 de desembre: webinar obert al públic sobre la situació a les Filipines, amb les intervencions d’Arnold Alamon, professor de la Universitat de Mindanao–Iligan Institute of Technology, coordinador d’investigació del Institute for Peace and Development; Cristina Palabay, secretària general de Karapatan; i Czarina Musni, advocada defensora de drets humans, membre de National Union of Peoples’ Lawyers i de la seva organització regional a Mindanao, UPLM. Aquest webinar s’emmarca dintre del curs sobre Conflictes, organitzat per l’Associació Catalana per la Pau i IAP Catalunya. La conferència es pot recuperar aquí.
· 10 de desembre: organitzades en el marc de la gira anual d’Amnistia Internacional Catalunya sobre defensores i a càrrec de Czarina Musni, l’advocada farà dues xerrades al matí a joves i docents de Sabadell i, a la tarda, serem presents a l’esdeveniment públic organitzat per l’Ajuntament de Mataró pel Dia Internacional dels Drets Humans, amb Musni com a convidada.
· 17 de desembre: esmorzar/trobada al Col·legi d’Advocats de Terrassa, organitzat en el marc de la gira Amnistia Internacional Catalunya. A la tarda, esdeveniment públic a l’Ajuntament de Sant Cugat, també de la mà de Czarina Musni.
A banda, des de l’Associació Catalana per la Pau hem impulsat una Proposició No de Llei sobre Filipines que es debatrà el proper mes de febrer al Congreso de los Diputados d’Espanya. Vam proposar també una pregunta oral al ple del Senado, presentada pel senador Gorka Elejabarrieta, sobre la recent decisió de la Cort Penal Internacional de suspendre la seva investigació per crims contra la humanitat comesos per l’administració de Rodrigo Duterte a Filipines.
Paral·lelament, també com a iniciativa de l’ACP, vam enviar una pregunta escrita a Josep Borrell, vicepresident de la Comissió Europea, per alertar sobre el fenomen del “red-tagging” a Filipines, a la qual ha respost reiterant el compromís de la Unió Europea per tal que els drets humans a les Filipines es tinguin en compte en tots els aspectes de les relacions bilaterals de la UE amb Filipines. A més, conjuntament amb els eurodiputats Ernest Urtasun i Javi Lopez, hem proposat una carta dirigida a Borrell sobre la situació de violació sistemàtica dels drets humans al país en qüestió, i l’hem fet circular entre totes les persones membres del Parlament Europeu perquè la signin, a més d’enviar-la al vicepresident de la Comissió.
Finalment, també hem impulsat una proposta de resolució de llei al Parlament de Catalunya sobre les Filipines.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024