Palestinian Medical Relief Society (PMRS), entitat sòcia de l’Associació Catalana per la Pau, ha difós un informe en què posa de manifest la situació de violència i vulneració de drets humans a què és sotmesa la ciutadania de Palestina a la Franja de Gaza, així com els seus equips mèdics instal·lats a la zona.

En els darrers nou mesos, 251 palestins i palestines -47 dels quals eren menors- i una metgessa voluntària han estat assassinats a mans de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza. La reiterada violència que exerceixen les forces de seguretat d’Israel sobre el poble palestí es va començar a incrementar ara fa nou mesos, el 30 de març de 2018, quan la població de Palestina va sortir a manifestar-se pacíficament al voltant de la tanca perimetral de les fronteres orientals de la Franja de Gaza.

Aquestes manifestacions, conegudes com La Gran Marxa del Retorn, pretenen denunciar els prop d’onze anys de bloqueig imposat a la Franja de Gaza i commemorar la Nakba. Durant tot aquest període, els atacs israelians també s’han dirigit cap als equips mèdics palestins de PMRS, que han costat la vida d’una jove voluntària; motius pels quals l’entitat s’ha decidit a fer una crida internacional a la condemna de les actuacions israelianes.

Informe PMRS crims Franja Gaza
Informe PMRS crims Franja Gaza

Malgrat que la ciutadania palestina s’ha expressat en protestes pacífiques, la resposta d’Israel ha estat un “ús excessiu de la força, exemplificat amb el llançament de munició, bales de goma i llaunes de gas lacrimogen, que ha provocat centenars de morts i desenes de milers de ferits, molts dels quals hauran de fer front a discapacitats permanents”, segons recull PMRS en el seu informe. En concret, segons el Ministeri de Salut de Palestina, durant aquests nou mesos 26.797 persones civils han estat ferides (2.090 dones i 24.707 homes), 4.603 de les quals eren menors d’edat, i a 113 se’ls ha hagut d’amputar algun membre, 25 dels quals eren infants.

A banda dels ferits, la reacció de l’exèrcit israelià també ha costat la vida a 251 persones (246 homes i 5 dones) i ha posat en risc l’assistència mèdica a la zona. I és que PMRS també ha volgut remarcar les difícils condicions amb què han de lluitar els seus equips mèdics cada dia.

Per fer front a l’emergència mèdica que es requeria a la zona i poder atendre en primers auxilis els ferits, la societat va mobilitzar 65 paramèdics i 8 equips mòbils de salut que han atès, des de l’inici de les protestes, 5.017 víctimes: 3.799 per inhalació de gas, 1.000 per ferides de bala, 218 per bales de goma, i les 342 restants van haver de ser traslladades a centres d’estabilització traumatològica.

Fundada el 1979, PMRS és una organització de base comunitària que desenvolupa programes de salut amb èmfasi en la prevenció, l’educació, la participació comunitària i l’empoderament de les persones.

Actualment, des de l’Associació Catalana per la Pau treballem amb PMRS per donar suport a aquesta emergència humanitària, a través del projecte ‘Assegurar la protecció i l’accés a la salut de la població afectada a la Franja de Gaza’, que compta amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

L’informe també ha servit per donar a conèixer l’alarmant situació de pressió i amenaça sota la qual viuen les persones voluntàries vinculades a l’entitat. En aquests nou mesos, 580 professionals han estat ferits per atacs israelians, que també han atacat en 94 ocasions les ambulàncies de l’organització. Els atacs israelians als equips mèdics van causar 57 ferides a 31 professionals i van provocar la mort d’una jove voluntària, Razan Al Najjar.

Razan Al Najjar, de 21 anys, va ser disparada i assassinada per un franctirador israelià mentre intentava socórrer en primers auxilis els manifestants ferits a Khan Yunis. Però, tal i com remarca PMRS, aquella no era la primera vegada que Al Najjar era el blanc dels atacs israelians, sinó que havia estat ferida en dues altres ocasions: “El 20 d’abril, a un peu arran de l’impacte d’una bala de goma; i el 28 d’abril, colpejada directament per un contenidor de gas al pit que li provocà cremades”, exposa l’informe.

Al document, PMRS es dol per la mort de la jove i demana que Israel sigui responsabilitzat d’aquest i de tots els crims que està cometent a la zona perquè, tal i com recorden, atacar personal mèdic i població civil desarmada és un crim de guerra reconegut en el Dret Internacional Humanitari.

Per fer encara més visible la seva denúncia, l’entitat ha produït un curtmetratge que destaca la violència i la vulneració de drets comesos per israelians contra els equips i les instal·lacions mèdiques palestines en els últims deu anys.

De fet, el document també detalla la complicada situació en què es troba el sector sanitari a Gaza, el qual malda per donar resposta a la “sobtada, extrema i significant necessitat de serveis d’emergències mèdiques” que hi ha a la zona. Però la situació ja era límit abans que s’iniciessin les manifestacions: “Ja hi havia manca d’electricitat i una falta crònica de medicació i subministraments essencials; que ara, arran de la massiva aglomeració d’individus, ha provocat que les persones que requerien una atenció mèdica de seguiment, fossin donades d’alta de manera prematura”.

Per tot plegat, PMRS exigeix una resposta internacional immediata a les violacions del dret humanitari perpetrades per part d’Israel a Gaza; fa una crida als amics i socis internacionals, als quals agraeix el suport, el subministrament de material i la difusió de la situació, perquè condemnin públicament la matança dels manifestants palestins; i reclama que Israel sigui responsabilitzat a nivell legal dels crims que ha comès segons el dret internacional.

Descarrega l’informe complet (en anglès)

Vols rebre el nostre butlletí?