L’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace inauguren la seva Escola permanent de formació online amb el curs ‘Promovem els ODS, defensem les Defensores: L’Agenda 2030 i les Persones Defensores dels Drets Humans’.

Aquesta formació està enfocada a explicar amb precisió què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), abordant-los des d’un enfocament de drets humans i perspectiva de gènere i incidint en el paper estratègic de les Persones Defensores dels Drets Humans (PDDH) per a la seva promoció i compliment. Així mateix, se centra en l’aportació de la cooperació internacional i la protecció internacional de les PDDH a l’avanç de la implementació de l’Agenda 2030 i la consecució dels ODS i les seves metes.

El programa té com a objectiu proporcionar una perspectiva analítica i un marc teòric de reflexió, recolzats en casos concrets de PDDH i situacions sobre terreny, a partir de la llarga experiència que atresoren en aquest àmbit l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace.

El curs compta amb 6 mòduls de 15 hores de durada cadascun (la formació completa té una durada total de 90 hores). El conjunt dels mòduls contribueix a donar una visió global de l’Agenda 2030 i, al mateix temps, a estudiar en profunditat 4 ODS específics, triats pel seu caràcter transversal amb les metes generals de tota l’Agenda 2030.

PROGRAMA

Mòdul 1 / Introducció general sobre l’Agenda 2030 i els 17 ODS, les PDDH i la relació estreta que existeix entre la seva tasca i la promoció dels ODS.
Mòdul 2 / ODS1 – Fi de la pobresa
Mòdul 3 / ODS 5 – Igualtat de gènere
Mòdul 4 / ODS 13 – Acció pel clima
Mòdul 5 / ODS 16 – Pau, justícia i institucions sòlides
Mòdul 6 / Cooperació internacional i protecció de les PDDH, el paper de les ONG i l’ODS 17

Cada mòdul es compon de classes magistrals impartides per ponents amb expertesa en la matèria, documentació de consulta (referències teòriques, normes jurídiques, informes institucionals, articles de premsa, documentals, testimoniatges de PDDH…) i sessions online de reflexió i debat. Al final de cada mòdul, es realitzarà un exercici d’evaluació.

La formació s’imparteix en castellà i inclou documentació i enllaços en anglès, francès i català. Totes les persones que completin el curs rebran un certificat d’assistència.

EQUIP DOCENT

Mòdul 1 / Antoni Ferrer Gay

Tècnic en assumptes multilaterals i globals de la Generalitat de Catalunya. Expert en desenvolupament internacional, especialment en les àrees de democràcia participativa, construcció de pau, drets humans i gestió de recursos naturals.

Mòdul 2 / Henry Morales i Ninoska Valle

Henri Morales, doctorat en ciències econòmiques i empresarials. Consultor especialitzat en temes relacionats amb la justícia fiscal, gènere i desenvolupament, canvi climàtic, drets humans i Agenda 2030 / Ninoska Valle, llicenciada en psicologia per la Universitat Nacional Autònoma d’Hondures. Experta en temes de gènere i salut, drets reproductius i empoderament econòmic de les dones.

Ambdós són integrants del Moviment Tzuk Kim-Pop, xarxa d’organitzacions locals a Guatemala que té com a objectiu la incidència política i la formació de nous lideratges polítics a la regió.

Mòdul 3 / Sara Cuentas

Periodista i investigadora social. Coordinadora de l’Escola Feminista Descolonial de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament i autora de la metodologia ‘Anàlisi Interseccional i Descolonial per al Canvi’.

Mòdul 4 / Franco Hernán Gómez

Enginyer químic, màster en energies renovables i doctorat en metodologies i tecnologies apropiades per a la cooperació internacional al desenvolupament. Actualment és investigador postdoctoral del Grup de Recerques en Enginyeria Sanitària Ambiental de la Universitat de Brescia.

Mòdul 5 / Farid Benavides Vanegas

Professor de la Facultat de Dret de la Universitat Catòlica de Bogotà. Magistrat auxiliar de la Cort de Justícia i Pau (JEP).

Mòdul 6/ Professionals de l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace.

A QUI ES DIRIGEIX

· Estudiants de grau universitari i màster de les especialitats en ciències polítiques, relacions internacionals, dret, pau i seguretat, cooperació internacional i desenvolupament, etc.

· Persones de l’àmbit associatiu o professional amb experiència prèvia en matèria de drets humans i cooperació, que vulguin aprofundir i completar els seus coneixements respecte als ODS i les PDDH.

· Públic general interessat en les temàtiques proposades.

Escola formació online ods defensores

DATES

Del 23 de novembre del 2020 al 31 de maig del 2021.

PREU

General: 75€ / Estudiants, persones en situació d’atur, persones amb discapacitat i famílies monoparentals: 40€

MATRÍCULA

Per realitzar la inscripció, s’ha d’enviar un correu electrònic a defensores@acpau.org. Les places són limitades.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

* Imatge dreta: Bernardina Santiago (Mèxic) / Imatge esquerra: Irene Ramírez (Colòmbia)

Vols rebre el nostre butlletí?