Després de la bona rebuda de la primera edició de l’Escola de Defensores inaugurada l’any passat, l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace posem en marxa la segona edició.

L’Escola de Defensores és un espai de formació i intercanvi d’experiències, de lluites socials i de resistència. Un grup de persones defensores dels drets humans procedents de diferents països del món es reuneix durant una setmana per intercanviar les seves experiències com a líders i lideresses socials.

Aquest any, l’Escola de Defensores estarà centrada entorn la justícia climàtica, defensores ambientals i drets a la terra. Entre el 26 d’abril i 4 de maig rebrem i acompanyarem persones defensores del medi ambient del Brasil, Colòmbia, Filipines, el Kurdistan, Palestina i de la RD Congo.

Brasil: Ariane Araujo, advocada especialitzada en Economia i Desenvolupament Agrari. Treballa directament en el seguiment jurídic dels conflictes entorn les lluites per la terra a l’Estat de Bahía, al nord-est del país.

Colòmbia: Yenidia Cuéllar, lideressa camperola i defensora del medi ambient a la regió del Magdalena Medio. Forma part de l’Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra i de la Coordinadora de Mujeres del Valle del río Cimitarra. // Oscar Echeverri, representant i membre de la Corporación Centro de Promoción de Desarrollo Territorial, organització que desenvolupa diferents projectes productius. També articula feines amb altres cooperatives i Espais Territorials de Capacitació i Reincorporació al Departament del Cauca.

Filipines: Cynthia Deduro, defensora del dret a la terra i dels pobles natius filipins Lumad. És la directora executiva del Dagsaw Panay Guimaras Indigenous Peoples’ Network, coordinadora a Panay del Consell Nacional de Migrants de Filipines.

Kurdistan: Necmettin Türk, defensor involucrat en la lluita contra les represes, la mineria, la desforestació i la contaminació al Kurdistan turc. Forma part de Mezopotamya Ekoloji Hareketi (Moviment Ecològic de Mesopotàmia).

Palestina: Nawal Yousef, és la coordinadora de la Cooperative Innovation Society, la primera cooperativa de dones del poble de Deir Ballut (Cisjordània), que es dedica a treballar la terra.

RD Congo: Sylvie Luzala, periodista i activista feminista a Étoile du Sud, una organització que defensa els drets de les dones i el dret a la salut, i que denuncia les violències, injustícies i desigualtats que l’organització detecta als barris i comunitats on treballa.

Més informació sobre les participants de l’Escola

Al llarg d’aquests dies, es duran a terme una sèrie de jornades de formació interna sobre seguretat, organització i acompanyament, dirigides a les mateixes defensores de l’Escola, i es realitzaran activitats d’incidència i sensibilització a peu de carrer. A més, també es relitzaran diversos seminaris a diferents universitats catalanes sobre drets humans i justícia climàtica als respectius països.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Vols rebre el nostre butlletí?