A Palestina hi ha una necessitat urgent d’ajut humanitari per tal de fer front als impactes de la crisi actual, però també per tal de respondre a les necessitats que vindran derivades de la destrucció de tots els serveis bàsics, els desplaçaments forçats i la reconstrucció postemergència.

La població de Gaza viu una crisi humanitària crònica causada per un setge des de fa més de 15 anys. La destrucció sistemàtica de les seves infraestructures i el genocidi vers la seva població per part del govern d’Israel incompleix de forma reiterada el Dret Internacional Humanitari. Des de principis d’octubre del 2023, aquesta situació s’ha agreujat provocant una crisi humanitària sense precedents amb la destrucció massiva a tota la Franja. Per donar resposta a aquesta situació, des de l’Associació Catalana per la Pau engeguem una campanya de solidaritat amb la població de Gaza.

Palestina és víctima des de fa més de 70 anys de la vulneració sistemàtica dels seus drets i llibertats fonamentals. Són nombroses les resolucions aprovades per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i institucions de la societat civil internacional que han denunciat la situació. Malgrat això, sota la seva aparença d’estat democràtic, Israel continua actuant amb absoluta impunitat.

La Franja de Gaza -amb una població de poc menys de dos milions d’habitants, la meitat dels quals són infants, i amb una de les densitats de població més altes del món-, des de l’any 2007, ha estat sotmesa a un setge total amb un bloqueig per terra, mar i aire. Des de l’octubre del 2023, l’ofensiva israeliana ha imposat el bloqueig de l’entrada d’aliments, combustible i assistència humanitària; el tall d’electricitat i aigua, i ha agreujat encara més les condicions de les persones que hi sobreviuen.

Tot això enmig de bombardejos massius que causen la destrucció de llars i infraestructures, la mort de milers i milers de persones, inclosos infants, i provoquen un altíssim nombre de persones ferides, abocades a una situació d’extrema vulnerabilitat, duent a la població gazatí a una crisi humanitària sense precedents.

Paral·lelament, a Cisjordània s’ha incrementat exponencialment la violència; les incursions militars israelianes són gairebé diàries i els atacs violents dels colons a la població palestina augmenten dia a dia. Les batudes, enfrontaments, detencions extrajudicials, demolicions de cases i desplaçaments forçats per part de l’estat d’Israel són constants. Multitud de carreteres romanen tallades, s’han augmentat els llocs de control desplegats per l’exèrcit israelià, així com controls militars i el trànsit constant de tropes. Només en el darrer mes d’octubre, hi ha més de 100 víctimes mortals, més de 2.000 ferides i més de 1.200 persones han estat detingudes.

L’Associació Catalana per la Pau va començar a treballar a Palestina l’any 2000; des de llavors hem interactuat amb diferents associacions de la societat civil i som testimoni de l’ocupació israeliana i el genocidi vers la població palestina per part de l’estat d’Israel.

Davant d’aquesta emergència demanem:

  • El cessament immediat de l’atac a instal·lacions civils.
  • Acció humanitària urgent, incloent-hi l’establiment de corredors humanitaris per al moviment de persones i el lliurament de materials de primera necessitat.
  • Creació d’una taula de negociacions conforme els principis del Dret Internacional que garanteixi un alto al foc immediat, i que posi fi al bloqueig sobre la Franja de Gaza, en vigor durant els darrers 15 anys.
  • Solidaritat internacional per aturar la catàstrofe humanitària.

La campanya d’acció humanitària donarà suport a la feina de la nostra entitat sòcia local Palestinian Medical Relief Society (PMRS), que ofereix atenció a les persones greument ferides pels atacs d’Israel. Amb això, volem enfortir les capacitats dels serveis mèdics, els equipaments i els materials sanitaris necessaris davant la situació d’emergència.

Actualment, les necessitats de PMRS són equipar i mobilitzar els seus equips d’emergència a la Franja de Gaza i Cisjordània per consolidar el funcionament de tres clíniques mòbils; reforçar els equipaments i materials bàsics per realitzar l’atenció d’emergència, com ara farmacioles, lliteres, oxigen o medicaments; i cobrir i adequar l’atenció als centres d’atenció primària, que actualment han quedat aïllats, mitjançant combustible pels generadors de les instal·lacions mèdiques, dispositius d’assistència i suport a la rehabilitació, professionals de salut mental, i subministraments per a mares i nadons, inclosos els kits d’higiene, entre d’altres.

Des d’ara obrim els nostres canals perquè tothom que vulgui contribuir a millorar la situació de la població palestina pugui donar un cop de mà. Els diners que es recullin durant la campanya aniran destinats a les necessitats esmentades de Palestinian Medical Relief Society.

La campanya acollirà un seguit d’activitats culturals a Catalunya, amb el doble objectiu de conscienciar la societat sobre el setge a Gaza i recaptar fons d’emergència.

Com pots fer una donació?

  • Bizum, amb el nostre codi identificador 04773
  • Transferència bancària al compte ES76 2100 3200 9522 0123 3743

L’Associació Catalana per la Pau aportarà a la campanya 10.000 euros provinents del seu Fons d’Emergències, a més de les aportacions voluntàries que ens arribin.

Vols rebre el nostre butlletí?