Dotze exposicions de gran format s’exhibeixen als carrers de Barcelona, repartides per tots els districtes de la ciutat. El festival dedica també un ampli espai expositiu a la situació de Palestina i del Kurdistan. Igualment, hi haurà conferències de reconeguts fotògrafs i fotògrafes, visites guiades, visionats de portafolis i tallers escolars al voltant de les exposicions, el fotoperiodisme i els drets humans.

EXPOSICIONS i UBICACIÓ // Del 10 de desembre fins al 10 de gener de 2024

Bullets have no borders, d’Ebrahim Alipoor

L’Iran té 1.458 quilòmetres de frontera amb l’Iraq i el Kurdistan iraquià. Moltes persones kurdes arrisquen les seves vides contra bandejant mercaderies des del Kurdistan iraquià al Kurdistan iranià. Porten càrregues i recorren trajectes de 8 a 12 hores a peu per rutes extremes. Cada any, uns 300 contrabandistes perden la vida, la majoria assassinats a trets per les patrulles frontereres.

Districte: Ciutat Vella / Escola Pere Vila – Passeig de Lluís Companys, 18

El Lenguaje de los huesos, de Musuk Nolte

El conflicte armat al Perú (1980-2000) entre l’Estat i el grup subversiu “Sendero Luminoso” va deixar més de 65.000 morts i també unes 15.000 persones desaparegudes. Anys després, moltes famílies camperoles de les profunditats dels Andes que van patir les conseqüències i buscaven els seus parents comencen, en alguns casos, a tancar el procés de dol rebent les restes òssies dels cossos recuperats.

Districte: L’Eixample / Seminari Conciliar – Carrer del Consell de Cent, 272

La massacre de Bucha, de Santi Palacios

Gairebé 500 civils van morir a Bucha, al nord-oest de Kíev, en una de les pitjors atrocitats comeses per la invasió russa d’Ucraïna. El fotoperiodista Santi Palacios va ser dels primers a entrar en aquesta desolada ciutat després de la retirada de les forces russes i va documentar el rastre dels crims de guerra, i recollir els testimonis dels supervivents que no havien tingut temps ni mitjans per fugir.

Districte: Sants-Montjuïc / Escola Lluís Vives – Carrer de Canalejas, 107

Impact of ward, de Patryk Jaracz

Una mirada del fotògraf polonès als efectes de la guerra d’Ucraïna: destrucció, dolor, pèrdua de vides humanes, desplaçament, traumes psicològics i totes les vulneracions de drets possibles d’un conflicte que ja fa dos anys que dura.

Districte: Les Corts  / Recinte de la Maternitat – Travessera de les Corts, 131

Wee Muckers, de Toby Binder

Un treball documental sobre la vida quotidiana dels adolescents a les comunitats de classe treballadora de Belfast, Irlanda del Nord, on continuen les eternes tensions entre unionistes protestants i nacionalistes catòlics en barris separats per fronteres invisibles.

Districte de Sarrià-Sant Gervasi / Jardins Villa Florida – Carrer de Reus

Plàstic Treasure, d’Alain Schroeder

A la densament poblada ciutat de Dhaka, capital de Bangladesh, el plàstic s’ha convertit en un greu problema de gestió de residus, que milers de persones recicladores informals intenten mitigar reduint la  contaminació plàstica.

Districte de Gràcia / Escola Rius i Taulet – Plaça de Lesseps, 19

The last travellers, d’Eszter Halasi

Un projecte de llei a la Gran Bretanya reduirà dràsticament els drets del poble gitano a exercir la seva cultura nòmada i els deixarà encara més exclosos. Ho saben bé la Jayney, el Deva i els seus dos fills; una família que es resisteix i vol mantenir un estil de vida condemnat a desaparèixer.

Districte: Horta-Guinardó / Casal Mas Guinardó – Plaça Salvador Seguí, 2

Ni una más, de Nayelli Cruz Bonilla

Més del 60% de les dones a Mèxic han patit algun tipus de violència de gènere al llarg de la seva vida. 3.800 dones van ser assassinades de forma violenta l’any 2022. Com a resposta, la lluita feminista als carrers de Mèxic ha sorgit amb força per crear consciència i pressionar el govern perquè prengui mesures.

Districte de Nou Barris: Institut Escola Trinitat Nova (carrer Chafarinas cantonada amb carrer Pedrosa)

The final destination, d’Isabelle Serro

Ghana rep cada dia més de 160 tones de roba de segona mà procedent d’Occident. Darrere d’aquest ombrívol viatge de la nostra roba vella fins al país africà s’amaga un gran desastre ecològic i les històries de centenars de dones vulnerables que ja no poden viure de la pesca i malviuen revenent els tèxtils.

Districte: Sant Andreu / Escola Pegaso – Carrer de Dublín, 5

Días eternos, d’Ana María Arévalo

Molt poc es parla de l’agonitzant món de les dones a les presons llatinoamericanes. I és que si una dona és empresonada, no és només ella qui pateix, sinó tota una xarxa social. La fotògrafa veneçolana ens mostra aquesta realitat en alguns centres penitenciaris d’El Salvador, Veneçuela i Guatemala on sovint la maternitat és el desafiament més gran per a elles.

Districte: Sant Martí  / Centre Cívic del Besòs i el Maresme – Rambla Prim, 87-89

EXPOSICIONS FORA DE CONCURS

Paral·lelament, des de l’Associació Catalana per la Pau hem impulsat dues exposicions sobre Palestina i dues sobre el Kurdistan que es troben fora de concurs. Mostren històries i les situacions que viuen les respectives poblacions sota una constant vulneració de drets.

PALESTINA

Viure sota l’ocupació, de Samar Hazboun, Osama Silwadi, Fatima Shbair i Diego Ibarra

El poble palestí viu avui una devastació insuportable amb milers i milers d’assassinats de civils per part d’Israel, gairebé la meitat infants. Aquesta exposició de quatre fotoperiodistes, dues fotògrafes palestines, un fotògraf palestí i un d’espanyol, mostren com la societat palestina fa front a l’ocupació d’Israel des de fa anys, víctima d’una vulneració sistemàtica  dels seus drets.

Districte de Nou Barris / Carrer de Marie Curie, 18-20

Fills de l’Apartheid, de Víctor Cabo

El treball guanyador de la passada edició del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona es torna a exposar novament enguany donada la situació que viu Palestina. El fotoperiodista català aprofundeix sobre l’apartheid o la segregació sistemàtica que viu el poble palestí per fer visible els crims contra la població, on els nens, nenes i adolescents són, des de sempre, un dels objectius dels atacs d’Israel.

Districte de Nou Barris / Carrer de Marie Curie, 18-20

KURDISTAN

Ombres del Kurdistan, de Murat Yazar

Al Kurdistan, un territori sense Estat, repartit entre Turquia, Síria, l’Iraq, l’Iran i Armènia, habiten uns 40 milions de kurds i kurdes. Aquest treball explora la riquesa, la resistència i la vitalitat de la cultura kurda, malgrat la seva reprimida situació política. “No podem viure els nostres costums ni estudiar el nostre idioma. Vivim a casa nostra com a ombres” diu l’autor kurd.

Districte: Ciutat Vella / Facultat de Filosofia, Geografia e Història – Jardins de Victoria de los Ángeles, accés pel carrer Montalegre, 6

En aquest cas, comptarà amb una visita guiada del fotògraf kurd Murat Yazar, autor d’aquest treball. Serà el 12 de desembre a les 18 h a les Facultats de Filosofia, Geografia i Història de la Universitat Blanquerna (Jardins Victoria de los Ángeles, accés pel carrer Montalegre, 6).

Praise Of Walking, de Esra Gültekin

Un treball sobre la vida de la directora de cinema kurda Lisa Çalan, que va perdre les cames el 2015 en un atemptat de l’Estat Islàmic (ISIS) quan es manifestava en suport del pro kurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP) a Diyarbakir, Turquia. Aquell dia, cinc persones van morir i 400 van resultar ferides.

Districte: Ciutat Vella / Facultat de Filosofia, Geografia i Història – Jardins de Victoria de los Ángeles, accés pel carrer Montalegre, 6

A més, des de l’organització del Festival es duran a terme diferents activitats i conferències entorn els drets humans, el fotoperiodisme i la comunicació amb perspectiva de justícia global. Es realitzaran diversos tallers sobre drets humans i fotoperiodisme a escoles; i durant 10 dies, la Biblioteca Esquerra de L’Eixample – Agustí Centelles, especialitzada en fotografia donarà visibilitat al seu fons bibliotecari de fotollibres sobre drets humans i justícia global.

Les xerrades que es realitzaran, són les següents:

Infants i apartheid a Palestina

Per Víctor Cabo, fotoperiodista

Casal de joves de la Guineueta

Plaça Ca n’Ensenya, 4

11 de desembre, 19 h

Fotoperiodisme. Val la pena?

Per Santi Palacios, fotoperiodista

Espai de fotografia Francesc Català Roca

Carrer de Llança, 15-21

12 de desembre, 19 h

Visualització de portafolis

Per Pepe Baeza, fotògraf i editor gràfic

Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

C/ Comte d’Urgell, 187 (recinte Escola Industrial)

13 de desembre, de 17 a 20 h

Palestina, humanitat, conflicte i fotoperiodisme

Per Maysun, fotoperiodista

Casanova Foto

Ronda Universitat, 35

13 de desembre, 18 h

Hambre, hasta que el maíz vuelva a crecer. Dans le creux 

Per Lys Arango, fotògrafa

Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

C/ Comte d’Urgell, 187 (recinte Escola Industrial)

14 de desembre, 19 h

Viure a Palestina (activitat escolar)

Per Juan Carlos Tomasi, fotoperiodista

Institut Escola Elisabets – Ciutat Vella

15 de desembre, 9 h

Migracions des de l’origen fins a Europa (activitat escolar)

Per Pablo Tosco, fotoperiodista

Institut Escola Trinitat Nova – Trinitat Nova

15 de desembre de 9 a 11 h

Visualització de portafolis

Per Sandra Balsells, fotoperiodista

Casanova Foto

Ronda Universitat, 35

18 de desembre, de 16:30 a 19:30 h

Visualització de portafolis

Per Juli Carbó, fotoperiodista

Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

C/ Comte d’Urgell, 187 (recinte Escola Industrial)

19 de desembre, de 17 a 20 h

El 14 de desembre s’anunciarà el treball guanyador de la III edició del Festival Internacional de fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona, seleccionat pel jurat i que rebrà un premi de 3.000 euros.

El Festival és una idea original de Más Retina i l’organitzem juntament amb International Action for Peace. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Vols rebre el nostre butlletí?