Període: 2015-2016 / 2018-2020
Resum:
A la regió de Hodh el Gharbi, al sud de Mauritània, lluitem per erradicar tots els tipus de violència contra les dones ‘haratines’, a través de programes d’alfabetització i formació, i del desenvolupament agropecuari mitjançant l’horticultura i la ramaderia.

Al municipi de Gatt Teydouma, a la regió de Hodh el Gharbi, al sud del país, encara avui hi viu un important nombre d’antics esclaus haratins, un dels col·lectius més desafavorits i vulnerables; una situació que encara s’agreuja més en el cas de les dones. L’Associació Catalana per la Pau, en col·laboració amb l’Associació El Karamat, hi treballa des de fa uns anys amb diferents projectes encaminats a potenciar el seu empoderament i emancipació. Una de les finalitats és aconseguir que aquestes dones tinguin una major participació en la vida pública i que això propiciï un canvi social en les estructures de poder.

Inicialment, es van dur a terme programes d’alfabetització i formació en gestió econòmica i drets fonamentals adreçats a les dones de 49 comunes del municipi. Alhora, es va formar en drets humans i drets específics de les dones a un grup representatiu de dones de la comunitat, les quals actuen com a portaveus dels interessos de les haratines.

En una segona fase, el projecte ha recuperat una hectàrea de terreny gestionada per una associació de dones de les adouabas, mitjançant la construcció d’un pou i un hort tancat que conrearan 50 dones.

Així mateix, se les ha format en tècniques millorades de conreu, higiene i seguretat nutricional, gestió associativa i cooperativa i comercialització, i se les ha dotat de llavors de productes adaptats al medi, així com d’animals per complementar l’agricultura amb la ramaderia. Els excedents de producció són introduïts en els dos grans mercats regionals, en els petits mercats populars que hi ha al municipi i en les petites botigues comunitàries de les diferents adouabas.

El projecte, en les seves diferents etapes, ha comptat amb el suport i finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Manresa, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Grup Zeroset-i-més (treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet).

Vols rebre el nostre butlletí?