Entre el 22 i el 27 de febrer, una comissió de persones filipines exiliades a diferents països d’Europa va visitar Catalunya de la mà de l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace, amb l’objectiu de fer incidència sobre les vulneracions de drets al país d’origen i la seva situació política.

Des de l’arribada de Rodrigo Duterte al poder l’any 2016, les vulneracions de drets humans han augmentat notablement, i es tradueixen en persecucions, detencions il·legals i assassinats extrajudicials dirigits tant a les persones crítiques amb el govern i membres de l’oposició com també a la població civil en el seu conjunt. Segons l’organització Karapatan, en aquests cinc anys a Filipines s’han dut a terme més de 30.000 execucions extrajudicials i milers de detencions il·legals, entre d’altres.

Dintre d’aquest context, les persones que van integrar la delegació que va visitar Catalunya són persones que han hagut d’exiliar-se a causa de la seva feina en la promoció dels drets i llibertats dins del país. Aquestes persones formen part de diferents sectors de la societat filipina, des de l’església filipina independent fins a representants de col·lectius de dones, membres de la Coalició Internacional pels Drets Humans a Filipines a Europa i defensores dels drets humans i indígenes.

D’entre les activitats que la delegació va dur a terme destaquen una reunió al Parlament de Catalunya amb els delegats d’exterior de diversos partits polítics, una trobada amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, una reunió amb l’ICIP i un seminari a la Universitat Ramon Llull – Blanquerna, dirigit a l’alumnat de segon curs del grau de Relacions Internacionals.

Més informació sobre la delegació

Impulsem dues propostes de resolució sobre Filipines

Mentrestant, des de l’Associació Catalana per la Pau (ACP) i International Action for Peace (IAP) hem impulsat dues propostes de resolució: una al Parlament Europeu i una al Parlament de Catalunya, ambdues sobre els esdeveniments registrats recentment a Filipines en l’àmbit dels drets humans, per tal de fer incidència política i situar al mapa el context filipí actual.

La proposta de resolució al Parlament Europeu ha estat adoptada i aprovada el febrer de 2022 per una àmplia majoria d’eurodiputats i eurodiputades: 627 vots a favor, 26 en contra i 31 abstencions, la qual cosa indica el recolzament de quasi totes les tendències polítiques. Aquesta resolució ja és la cinquena que arriba al Parlament Europeu des que Rodrigo Duterte va arribar al govern.

En aquest cas, la resolució inclou tots els temes que tenen a veure amb les violacions de drets humans al país: des de la violència i assetjament a persones individuals fins a la resolució del conflicte i construcció de pau. Entre d’altres, la resolució inclou la demanda al Govern de Filipines que finalitzi immediatament tota la violència i les violacions de drets humans que exerceix sobre la població; demana a les autoritats que acabin amb l’etiquetatge vermell red-tagging; i condemna tota amenaça, assetjament, intimidació i violència contra les persones que volen denunciar públicament les pràctiques del Govern Duterte.

A més a més, el Parlament de Catalunya ha aprovat durant la mateixa setmana una resolució, també impulsada per l’ACP i IAP, que condemna l’etiquetatge vermell i fa una crida a acabar amb la impunitat amb la qual actua el govern filipí actual. La resolució ha estat aprovada amb el vot favorable del PSC, ERC, Junts, En Comú Podem, CUP i Ciutadans.

El proper 9 de maig de 2022 se celebraran eleccions presidencials al país, i caldrà posar el focus a la successió de Rodrigo Duterte i seguir quin rumb pren el nou govern filipí en matèria de drets humans i la construcció de pau a Filipines.

Proposta de resolució al Parlament Europeu sobre Filipines

Proposta de resolució al Parlament de Catalunya sobre Filipines

Vols rebre el nostre butlletí?