L’Associació Catalana per la Pau, a través del ‘Programa català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans’, acollirà i acompanyarà durant 6 mesos Sylvie Luzala, periodista i defensora dels drets humans a la República Democràtica del Congo amenaçada a causa de la seva activitat.

La persistència del conflicte armat i la violència a la RD Congo s’ha cobrat milers de vides. Segons les dades recollides per ACNUR, fins el desembre de 2022 el conflicte ha causat 5,8 milions de desplaçaments forçats arreu del país, ha causat violència sexual generalitzada, i ha aguditzat les crisis econòmica, social i humanitària agreujada per la Covid-19 i els brots d’altres epidèmies.

A més, l’ús de la detenció arbitrària i la reclusió il·legítima està estesa a tot el país. Sovint, les concentracions i les protestes organitzades per partits de l’oposició o per la societat civil, que es consideren crítiques cap al govern, resulten prohibides o reprimides de forma violenta. Els atacs i les amenaces a les persones defensores dels drets humans són freqüents: durant el període esmentat, l’ONU va documentar fins a 434 violacions i abusos dels drets humans a tot el país; i almenys 3 periodistes van ser assassinats per diferents actors armats.

Sylvie Luzala és periodista i defensora dels drets humans a l’organització Étoile du Sud (EDS), una entitat congolesa sòcia de l’Associació Catalana per la Pau, que treballa per garantir el dret a la salut, els drets de les dones i la construcció de pau a la població del país, especialment a les zones de Kinshasa, la capital; Kivu Nord i Kivu Sud, a l’est del país; Maniema i Tshopo, al centre del país; i Haut-Katanga, al sud. Actualment, Luzala és la presidenta del Consell d’Administració d’EDS i una de les seves veus públiques.

Étoile du Sud dinamitza i articula iniciatives locals relacionades amb la presa de consciència de la població sobre els seus drets: treballa als barris de les principals ciutats i a regions rurals amb altres organitzacions locals i estructures de base. Generen campanyes conjuntes pel dret a la salut, per la millora dels determinants socials de la salut, i també mecanismes de prevenció, atenció primària i incidència sobre institucions públiques.

Luzala, com a periodista, va començar la seva trajectòria professional a la Ràdio Télé Nationale du Congo, i ha col·laborat en diversos mitjans de la premsa escrita. Està especialitzada en periodisme d’investigació sobre assetjament i violència sexual, i la protecció de les nenes, joves i dones, especialment de les treballadores sexuals. A EDS també es dedica a denunciar les violències contra les dones, les desigualtats que des de l’organització detecten als barris i comunitats on treballen i, en el marc del conflicte armat, denuncien la utilització de la violència sexual massiva com a arma de guerra.

Per la seva feina de denúncia i defensa dels drets de les dones, entre el 2021 i el 2022 va patir més de 15 citacions i detencions per part dels serveis de seguretat i judicials, ha rebut múltiples amenaces i fins i tot assaltaments. A més, la feina d’EDS està en el punt de mira de diferents actors de la RD Congo: tant de les forces armades, com també dels cossos del Ministeri de l’Interior i de grups armats irregulars que actuen a l’est del país. Han rebut amenaces, coaccions i diferents formes d’intimidacions.

Durant aquests 6 mesos, Sylvie Luzala durà a terme activitats de sensibilització i incidència al territori català, per informar sobre la situació de les persones defensores de drets humans a la República Democràtica del Congo.

El Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans és una iniciativa impulsada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, amb la coordinació de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. El principal objectiu del Programa és oferir protecció a persones defensores dels drets humans que es troben en situació de risc a causa de la tasca que desenvolupen de manera pacífica.

Benvinguda, Sylvie!

Vols rebre el nostre butlletí?