L’Associació Catalana per la Pau, a través del ‘Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans’, acollirà i acompanyarà durant 6 mesos Czarina Musni, advocada i activista filipina defensora de drets humans amenaçada a causa de la seva activitat.

Les polítiques del govern de Duterte, sota el pretext de l’anomenada ‘guerra contra les drogues’, han institucionalitzat les persecucions a qualsevol dissidència i en contra de les poblacions més empobrides i vulnerabilitzades, i també d’aquelles persones que les defensen. El juliol de 2020, el govern va adoptar, sense debat parlamentari ni vot, la  ‘Llei Antiterrorista de 2020’, que permet catalogar de “terrorisme” qualsevol protesta contra el govern, i permet detencions sense ordre judicial.

La tasca de l’advocacia filipina defensora de drets humans es troba en una situació especialment crítica. L’Oficina de Drets Humans de l’ONU va documentar almenys 248 casos de defensors i defensores dels drets humans, professionals de l’advocacia, periodistes i sindicalistes assassinats en relació amb la seva feina entre 2015 i 2019 a Filipines.

Musni és originària de l’illa de Mindanao, una zona amb terres indígenes, petites propietats i situacions d’acaparament d’aquestes pel latifundisme i indústries extractives. Aquesta illa pateix un conflicte donada la presència històrica de guerrilles i moviments armats, i la pràctica d’abusos comesos per les forces armades del país ha estat una constant denunciada per diverses organitzacions de drets humans. En aquest context, l’advocada i activista centra la seva feina en la defensa de persones vulnerabilitzades i en el dret a la terra de la comunitat indígena local, i en contra de les empreses d’indústries extractives, amb el que s’enfronta a grans interessos que treballen en total sintonia amb el govern.

L’advocada forma part de l’organització National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), i de la seva organització afiliada a Mindanao Union Peoples’ Lawyers in Mindanao (UPLM), d’on és secretària general. Ambdues entitats presten serveis legals gratuïts a les víctimes de violacions de drets humans. Musni també forma part de Karapatan, una aliança nacional que treballa per a la promoció i la protecció dels drets als sectors marginats i oprimits de la societat filipina.

Per la seva feina com a advocada defensora i la seva implicació amb la comunitat indígena, ha rebut obertament amenaces, persecucions i assetjament; i se situa en els focus creuats de l’exèrcit, de la policia i de grups que cometen assassinats i execucions a sou. Arran de la situació, va haver de marxar del país. El setembre del 2020 va rebre 3 mesos de protecció internacional als Països Baixos, a través de l’organització Justice and Peace, però el retorn a Filipines a finals de desembre no va ser possible a causa de la situació d’alt risc en la qual encara es troben les persones defensores de drets humans a Filipines, especialment advocats i advocades, a més d’haver rebut amenaces específiques en contra d’ella, el dia 10 de desembre (dia internacional dels Drets Humans).

Durant aquests 6 mesos, Czarina Musni durà a terme activitats de sensibilització i incidència al territori català, per informar sobre la situació de les persones defensores de drets humans a Filipines.

El Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans és una iniciativa impulsada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, amb la coordinació de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat. El principal objectiu del Programa és oferir protecció a persones defensores dels drets humans que es troben en situació de risc a causa de la tasca que desenvolupen de manera pacífica.

A més, Musni també participarà a l’edició d’enguany de Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat que promou i defensa els drets humans a escala local i global.

Benvinguda, Czarina!

Vols rebre el nostre butlletí?