Durant les darreres setmanes, la situació humanitària al Líban s’ha agreujat fins a assolir nivells crítics, com a conseqüència dels atacs indiscriminats efectuats per Israel d’un extrem a l’altre del país.

Des del 8 d’octubre del 2023, el número de persones en situació de desplaçament intern ha superat els 1,3 milions. Més de 2.000 persones, d’entre les quals un centenar d’infants, han estat assassinades i més de 10.000 ferides. La majoria dels pobles fronterers amb Israel han estat totalment destruïts i camps sencers han resultat cremats per bombes de fòsfor. Arreu del país, edificis han estat derruïts amb bombes de dispersió prohibides a nivell internacional.

Tot aquest grau de crim i extermini se suma a les xifres del genocidi que s’està perpetrant a Gaza, amb més de 42.000 persones assassinades i més de 10.000 desaparegudes.

il·lustració explosió líban

Com a resposta a aquesta gravíssima conjuntura i davant la necessitat que la solidaritat internacional mostri més que mai el seu suport a les organitzacions locals i a la societat civil libanesa, quatre entitats catalanes, l’Associació Catalunya-Líban, l’Associació Catalana per la Pau, la Fundació ACSAR i la Fundació Flama, han posat en marxa la campanya ‘En solidaritat amb el Líban’.

Els fons que es recaptin amb aquesta iniciativa es destinaran al Socors Popular Libanès (SPL), una organització amb 50 anys d’experiència desenvolupant actuacions d’acció humanitària en context de guerra, conflicte i emergències.

Des d’un primer moment, els equips especialitzats de l’SPL han estat oferint una resposta d’emergència integral i coordinada través de la seva xarxa de d’atenció mèdica i social. D’una banda, als 22 centres sanitaris d’atenció primària operatius a les regions es proporciona atenció mèdica i cures a persones amb ferides lleus i malalties cròniques. De l’altra, a l’Hospital de Nabatieh, al sud del país, s’hi atenen pacients que necessiten intervencions quirúrgiques complexes i equips especialitzats, a causa de les ferides greus rebudes durant els bombardejos o per les explosions dels busques i walkie-talkies executades el passat mes de setembre.

No obstant els esforços, el personal mèdic s’enfronta diàriament a necessitats de tota mena que no són capaços de cobrir amb els recursos disponibles.

Primordialment, fan falta més subministraments mèdics, ambulàncies, combustible per als generadors d’electricitat i aliments per als pacients.

En paral·lel a la tasca sanitària, l’SPL realitza actuacions d’acollida a persones desplaçades, als set centres amb capacitat per a 1.000 famílies que té en funcionament. Aquí les necessitats consisteixen fonamentalment en aconseguir aliments, aigua potable i productes de primera necessitat (mantes, matalassos, productes d’higiene, gas butà, fogonets, etc.). En aquests centres col·lectius també es realitzen revisions mèdiques per a infants, gent gran, dones embarassades i persones amb malalties cròniques.

Per contribuir a la campanya es pot fer una donació mitjançant transferència bancària (ES76 2100 3200 9522 0123 3743) o bé a través de Bizum, utilitzant el codi identificador 04773.

Més informació a solidaritatliban.cat.

(il·lustració: Nadine Feghaly)