Amb més de cinquanta anys de conflicte armat i polític, el govern de Filipines i el Front Democràtic Nacional de Filipines (NDFP) reprenen el diàleg i el camí de la negociació de pau. Malgrat un passat de tres segles de colonització espanyola, Filipines roman desconegut com a país per a la ciutadania europea, espanyola i catalana; i tampoc ocupa una posició prioritària al radar de les institucions i organitzacions no governamentals que treballen en l’àmbit humanitari i de la cooperació internacional.

Per tots aquests motius i per la represa de les negociacions de pau, el proper 26 de setembre de 16 a 19.30 h, des de l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace organitzem la conferència internacional ‘Negociar la pau. Acords històrics i suport internacional al procés a Filipines’. Serà a la sala d’actes del Museu Picasso de Barcelona (Carrer Montcada 15-23, Barcelona).

De Sud-àfrica a Guatemala; d’Irlanda a Colòmbia: mirades creuades sobre com aportar solucions polítiques a les causes primàries dels conflictes armats, polítics i socials a través de la reforma agrària, la participació política i social de les persones firmants de pau, i les garanties de veritat, justícia i no repetició.

La conferència busca indagar en les causes originàries del conflicte filipí sota el prisma del dret a l’autodeterminació dels pobles i l’alliberament nacional, emparats pel dret internacional. Ho plantegem a partir d’un intercanvi d’aprenentatges i reptes de processos i acords de pau històrics, i així subratllar la importància del suport i la mobilització internacional com a expressió fonamental de la construcció d’una pau justa i sostenible.

El programa consta de les següents taules:

Benvinguda / de 16.00 h a 16.20 h

  • Xavier Cutillas, president de l’Associació Catalana per la Pau.
  • Czarina Musni, advocada filipina defensora dels drets humans.
  • Departament d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya.

Cinc dècades de conflicte polític i armat a Filipines: retorn a la taula de negociació i perspectives de pau / de 16.30 h a 17.00 h

Sobre la pau justa: aprenentatges i reptes de processos de pau / de 17.00 h a 18.20 h

  • Sud-àfrica / Ben Martins, exministre del Congrés Nacional Africà, expresoner polític i militant per la pau.
  • Guatemala / Henry Morales, exmembre de la Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca (UNRG), negociador de pau i militant de la societat civil.
  • Irlanda / Michael Culbert, expresoner polític i director del Coiste na n-Iarchimí, xarxa nacional dels expresoners de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).
  • Colòmbia / Pastor Alape, exmembre del Secretariat i integrant de l’equip negociador de les FARC en el marc dels diàlegs a l’Havana.

El rol de la solidaritat internacional en la construcció d’una pau justa / de 18.20 h a 19.15 h

Aquí es pot descarregar el programa sencer

Per realitzar la inscripció, cal omplir el següent formulari: bit.ly/NegociarLaPau

La conferència és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.